IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвят по-кратки отпуски за държавните служители

До края на месеца кабинетът ще внесе предложението си за обсъждане от тристранния съвет

17:29 | 12.01.12 г. 1
Готвят по-кратки отпуски за държавните служители

Съвсем скоро ще бъде инициирана промяна в закона, с която отпуските на държавните служители да се съкратят, така че да се изравнят с почивните дни на работещите в частния сектор.

Това заяви премиерът Бойко Борисов при днешната си среща с представители на Американската търговска камара. Той обясни, че вицепремиерът Симеон Дянков до десет дни ще свика Националния съвет за тристранно сътрудничество, който да обсъди предложението, предаде БТА.

„Няма логика да има големи отпуски, след като не се ползват. На практика в тази сфера се събират десетки хиляди дни, които остават неизползвани. Има парадокс, че директор на дирекция в министерство му се полагат 43 дни. Накрая, като освободим тези хора, изплащаме стотици дни платен отпуск", каза премиерът.

Премиерът направи сравнение с частния сектор, където платеният отпуск е 20 дни. Той не скри, че очаква да има огромна съпротива, но заяви твърда воля, че кабинетът ще продължи с реформите и със съкращенията в сферите, където няма икономическа ефективност.

Предложението за нови промени в нормативната уредба, свързана с държавния служител, идва месец след като правителството обяви нов модел за изчисляването на чиновническите заплати. Според него работещите на държавна служба ще получават основна заплата плюс бонус, но само ако са работили качествено.

Скоро се очаква да се даде ход и на друга промяна, свързана с държавния служител. А именно да се въведат лични осигурителни вноски за държавните служители. Предложението на бизнеса е възнагражденията им да бъдат предварително компенсирани с процента на личната осигурителна вноска за ДОО и за здравното осигуряване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Батя
преди 12 години
Само така, яко реформи в администрацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още