IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата комисия прие псевдо мораториум върху добива на шистов газ

Ако бъде гласувана в пленарна зала, забраната ще бъде в сила до приемането на промени в Закона за околната среда или в Закона за подземните богатства

21:54 | 16.01.12 г. 13
Икономическата комисия прие псевдо мораториум върху добива на шистов газ

Депутатите от Икономическата комисия в Народното събрание приеха редактиран вариант на предложението на Яне Янев и група народни представители за налагане на мораториум върху добива и проучването на шистов газ.

Решението беше взето след близо 4-часови дебати с 13 гласа "за".

Mораториумът ще е в сила, докато не бъдат приети промени в Закона за околната среда, така че да се извършва ОВОС при всички видове проучвания за добив на шистов газ, или докато не бъде променен Законът за подземните богатства, така че да се забрани технологията "хидравлично разбиване".

Организаторите на протестите, които присъстваха на заседанието, не бяха съгласни с ограничаването на действието на мораториума и напуснаха залата. Те бяха категорични, че протестите продължават.

Депутатите от комисията отхвърлиха предложението на "Коалиция за България" за приемане на закон, забраняващ добива на шистов газ, както и предложението на Волен Сидеров и група народни представители за налагане на мораториум върху добива на шистов газ в продължение на 20 години.

Депутатите приеха, че се забранява прилагането на технологията "хидравлично разбиване", "удар", "фракинг" и други такива технологии, които вкарват химикали под земята под налягане, по-голямо от 20 атмосфери.

С приетите текстове се забранява добив на шистов газ, както и на газ от пясъци, а също и теренни проучвания за добив на газ и нефт, които отговарят на гореописаните методи. Всички подобни методи трябва да бъдат спрени, а нарушителите се санкционират с глоба от 100 млн. лв. и конфискуване на техниката и оборудването, решиха народните представители.

Дава се срок от три месеца на лицата, вече придобили разрешение за извършване на проучвания и добив по този метод, да представят за одобрение преработени работни проекти, невключващи забранените методи. Субектите, които не го направят в срок, ще загубят правата си без право на обезщетение, предвижда още приетият мораториум.

„Ние искаме да имаме категорични текстове, че околната среда и водите няма да пострадат при добива на шистов газ. Трябва да има ОВОС във всяко едно проучване за добив на нефт и газ над 1000 метра”, каза по-рано заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов. При гласуването на текста в пленарната зала ще се направят още предложения и корекции, добави той.

Приетият документ е изпълнен с вътрешни противоречия, но волята на народните представители беше да бъде придвижен максимално бързо към пленарната зала, така както партия ГЕРБ е поела ангажимент към представители на протестиращите, каза след заседанието ресорният министър Трайчо Трайков.

Според него самите вносители на проекта не са знаели какво гласуват и затова трябва да се подготвят по-експертно за гласуването в пленарната зала.

По време на заседанието депутатите обвиниха Трайков, че заблуждава за шистовия газ. Той от своя страната каза, че решението на правителството е било за започване на преговори с компанията, победител в конкурса - "Шеврон", но с нея все още не е сключен договор и няма представена работна програма.

Не искам да съм част от решение, взето под натиск от нерационален страх, коментира Трайков. "Едната лъжа е, че има дадено разрешение за проучване, а другата лъжа е, че 30-те млн. по някакъв начин са присвоени от някого. Няма разрешение и 30-те млн. са част от предложенията на компанията, с които тя е спечелила конкурса, които да бъдат платени на държавния бюджет при подписването на договор за проучване", обясни още министърът.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
simo.smo
преди 12 години
Самото разрешение за проучване също трябва да има ОВОС, защото също е инвазивна дейност.Между другото въпроса не е - имаме ли огромни залежи или не, въпроса е има ли опасност да отровим почвата си и да превърнем житницата на България в помийна яма. Или за теб това няма значение, ако наистина залежите са големи? Само да те питам, дори и да имаме огромни залежи, това гарантира ли ти квантов скок в жизнения стандарт? Колкото е гарантиран същия на Нигерия може би?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
IMRO
преди 12 години
Никакви мораториуми върху нищо не трябва да има, докато не се установи КАКВО ВСЪЩНОСТ имаме като залежи. Защото може да се окаже, че нямаме запаси от производствено значение, но също така може да се окаже, че имаме и огромни запаси, които биха могли да ни осигурят възможността да направим квантов скок в жизнения ни стандарт.Цялата истерия, която се създава от еколозите (за нещо, което може и да го имаме, ама може и да го нямаме) по-скоро изглежда да обслужва определени корпоративни интереси (както винаги). Името на корпорацията започва с "Г" за недосетливите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 12 години
Не мога да им произведа оборудването /не съм фабрика с нужния капацитет/ но, имам ясна визия КАКВО БИ МОГЛО да разреши проблемите с проучването и добива по много по-безопасен от хидравличното разбиване начин и мога да го споделя с фирмите, които искат да проучват и добиват. Естествено, ще проучва и добива, който пръв си изготви нужната техника, при други равни условия. От години, обаче, съответните фирми нехаят...- да не би да искат да го издухат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още