IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намалиха отпуските на държавните служители

Кабинетът реши за ненормиран работен ден администрацията да разполага с 25 дни отпуск, в оставащите 7 дни ще се въведат задължителни квалификационни курсове

15:21 | 17.01.12 г.
Намалиха отпуските на държавните служители

Правителството взе решение отпуските за държавните служители на ненормирано работно време да се изравнят с тези в частния сектор. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков след заседанието на кабинета днес.

Така отпуските в държавната администрация ще станат за нормирано работно време 20 дни плюс пет дни за ненормирано работно време. Досега законът за държавния служител позволяваше отпуск от 20 дни за нормиран работен ден плюс 12 дни за ненормиран.

За оставащите седем дни ще се въведат задължителни квалификационни курсове. Идеята е да се подобрят, както услугите, предоставяни от държавните служители, така и администрацията да има по-добра база за кариерно развитие. Парите за обучение са заложени в бюджетите на всяка институция, но досега те почти не са били използвани.

Симеон Дянков уточни, че днешното решение на кабинета е препоръка към всички държавни институции и не се налагали законодателни промени. Помолен да уточни понятието препоръка, вицепремиерът обясни, че става дума за заповеди, подписани от ръководителите на съответните институции, с които да се регламентира промяната. Част от ведомствата вече били подписали такива заповеди.

Дянков посочи обаче, че има две-три министерства, сред които Министерството на отбраната, в които има съществуващи Колективни трудови договор (КТД), което означава, че промените ще влязат в следващия КТД през март. Въпреки че МВР е по различен закон и има КТД, министър Цветан Цветанов е изразил готовност да се върви към такава промяна, увери финансовият министър. 

Той прогнозира, че промените ще се случат в продължение на няколко месеца.

В края на 2010 г. в държавната администрация неизползваните дни за отпуск са били 2,170 млн. лв. в края на 2009 г. - близо 3 млн. лв., а миналата година - около 1,9 млн. лв., съобщи финансовият министър.

Още миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви намеренията на кабинета за изравняване на отпуските в частния и държавния сектор.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още