IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VTB Capital разглежда сделки за БТК и БДЖ Товарни превози

У нас компанията-собственик на Булгартабак ще стъпи чрез придобиване на Делта Кепитъл от Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев

15:20 | 01.03.12 г. 5
VTB Capital разглежда сделки за БТК и БДЖ Товарни превози

Руската VTB Capital разглежда сделки за БТК и БДЖ Товарни превози. За момента обаче от финансовата институция не дават информация по въпроса, тъй като няма практика да се коментират потенциални сделки.

Това заяви Атанас Бостанджиев, изпълнителен директор на VTB Capital в Лондон по време на пресконференция в София днес. На нея бе обявено, че VTB Capital навлиза на българския пазар като част от стратегията за международно развитие на компанията.

Наскоро създадената компания VTB Capital АД ще бъде със седалище в София. За изпълнителен директор е избран бившият финансов министър Милен Велчев.

У нас компанията, която е собственик на Булгартабак, ще стъпи чрез придобиване на Делта Кепитъл, която е собственост на Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев. Милен Велчев е главен изпълнителен директор.

Планира се персоналът у нас да е 20 души.

Самата VTB Capital има представителства в Лондон, Франфурт, Париж, Кипър, Хонконг, Дубай и Русия, където е втората по големина финансова група. Активите й са за над 200 млрд. долара, като са увеличени 100 пъти за 10 г., заяви Юри Соловиев, първи вицепрезидент и председател на мениджърския съвет на ВТБ Банк.

София ще бъде център на операциите на VTB Capital на Балканите.

“Искаме да обогатим развитието на българския финансов и капиталов пазар. Да допринесем за развитието на българската и регионална икономика. Нямаме планиран размер на придобиванията, а ще развиваме дейността стъпка по стъпка, ще предлагаме своите услуги и ще видим каква е динамиката тук”, обяви Бостанджиев.

Наша политика е когато влезем в нов регион да поглеждаме и социалния и спортния аспект. Договорът за спонсорство с Левски е подписан, заяви Бостанджиев, а Юри Соловиев уточни, че мечтае за финал в Европа между Динамо Москва и Левски.

Динамо Москва е собственост на VTB Capital.

На пресконференцията присъстваха и Милен Велчев, Красимир Катев и Георги Велчев.

“Целта ни е да заздравим Булгартабак и в бъдеще да я продадем на стратегически инвеститор. Финансовото състояние на Булгартабак се подобрява с всеки изминал ден и до 6-12 месеца ще е доста по-добро от година назад. Отворени сме за всякакви изгодни или интересни предложения, но засега няма такива и не водим разговори за продажба на холдинга”, заяви Бостанджиев.

VTB Capital ще има интерес в секторите на енергетиката, транспорта, хранителната промишленост, селскостопанските сектори. На въпрос за интерес по отношение на продажбата на миноритарните дялове в ЕРП през БФБ-София бе отговорено, че това е добра възможност за сделка, каквито VTB винаги търси.

В България ще се предлагат всички услуги на инвестиционна банка като съвети, съучастие в инвестиране, кредитиране на корпоративния сектор в България, сделки по сливане и придобиване.

“Лиценз от БНБ не ни трябва в момента, за момента не планираме влогонабиране. Но при нужда можем да ползваме единния паспорт и да имаме банка в България. Началните планове са за  чисто инвестиционна дейност. Ако нямаме ресурс в България може да използваме ресурс от някоя от дъщерните банки”, обобщи Бостанджиев.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Точно това попитах преди време. Защо Бъфет инвестира в транспорт на стоки по железницата, а нашата държава се отказва да печели по този начин и предпочита да си запази само губещите пътнически превози?! Но въпросът, май, е риторичен... Загубите (данъците) за нас, печалбите - за Велчев и компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
`що ли не е чудно, че точно Велчеви, че точно този руски "инвеститор", че точно отделеното НАРОЧНО поделение на БДЖ/което всъщност е печелившата част /....Нищо не можем да направим ние, зад клавиатурите. Нищо. Вегетираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
VicKing
преди 12 години
И как така ще прехвърлят собствеността на БТХ, след като Караниколов и Трайков се кълняха, че такъв вариант е невъзможен по договор. Къде е министърът и шефът на АПСК да дадат разяснения? Питайте ги вие, нали сте журналисти а не пощенски кутии..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
VicKing
преди 12 години
Считайте че товарни превози са вече техни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
plamen58
преди 12 години
КГБ развива настъпление чрез агентите си в България велчев и сие-деца на стари кагебисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още