IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животновъди ще получат 25 млн. лв. компенсации заради поскъпването на горивата

Не е ясно как държавната помощ ще бъде разпределена между производителите

17:34 | 19.04.12 г. 1
Животновъди ще получат 25 млн. лв. компенсации заради поскъпването на горивата

Министерството на земеделието има готовност да отпусне 25 милиона лева за животновъдите, с които те да бъдат компенсирани за поскъпването на горивата. Обещанието е дадено на бранша от министъра на земеделието Мирослав Найденов на вчерашното заседание на консултнативния съвет по животновъдство, съобщиха от ведомството.

Средствата са заложени в бюджета за 2012 г. и се радваме, че браншът ще бъде отчасти компенсиран заради рязкото поскъпване на горивата, коментира председателят на асоциацията на овцевъдите Бойко Синапов. Той поясни, че разпределението на помощта най-лесно би могла да стане според броя на животните, вместо да се доказват разходите на стопанствата за горива, тъй като това би усложнило превеждането на субисидите.

В същото време зърнопроизводителите, които също очакват подкрепа за покриване на част от акциза върху горивата, ще преминат през сложна процедура на доказване на разходите, преди министерството да преведе одобрените от Еврокомисията държавни помощи.

На вчерашното заседание на консултативиня съвет по животновъдството представителите на браншовите съюзи са получили уверение от Агенцията по безопасността на храните, че тя ще координира сключването на нови договори с изкупвачите на сурово мляко. Фермерите настояват за тези договори, за да се пресече нелоялната практика, при която преработвателите рязко свалят ценовите оферти през пролетта, когато има свръхпоризводство на мляко.

В новите договори, които ще бъдат сключвани най-малко за период от половин година, двете страни ще фиксират изкупната цена на млякото, количеството и срокът на на доставките. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
МОЛЯ?? А защо не и останалите браншове?? Не стига, че ги субсидират, дават им и евро пари... Егати полититката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още