IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Администрацията обсъжда с бизнеса алтернативните доставки на газ

На първото си заседание консултативният съвет към пакта за индустриална стабилност дебатира по интерконекторните връзки със съседните държави

17:22 | 03.05.12 г. 1
Администрацията обсъжда с бизнеса алтернативните доставки на газ

Алтернативите за доставка на природен газ и развитието на интерконекторните връзки със съседните държави са били обсъждани на първото заседание на Консултативния съвет към пакта за индустриална стабилност, съобщиха от министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Съветът беше създаден по инициатива на енергийния министър Делян Добрев с цел да се предизвика дискусия по важни за развитието на икономиката теми с участието на бизнесорганизации и представители на водещи компании, експортноориентирани фирми и големи енергийни консуматори. Заседанията ще се провеждат всеки месец, припомниха от ведомството.

При днешната среща изпълнителният директор на ,,Булгартрансгаз‘‘ Кирил Темелков е запознал представителите на бизнеса с изграждането на интерконектора между България и Румъния.

Изпълнителният директор на ICGB Юлияна Димитрова е представила проекта за междусистемна газова връзка с Гърция, а експерти от министерството са изложили перспективите за бъдещо развитие в тази област и със Сърбия.

Пътните карти за изграждане на интерконекторите са били подложени на обстойно анализиране, като идеята е била да се постигне максимално съкращаване на сроковете за изпълнение на тези проекти.

Според приетия днес правилник на съвета за негов председател беше определен министърът на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев със зам.-председатели Валентин Николов, зам.- енергиен министър и Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

В съвета участват още Българската агенция за инвестиции, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, БЕХ, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Патентното ведомство, Националният статистически институт, БФИЕК, Българската асоциация на металургичната индустрия, Българската минно-геоложка камара, Българската стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
MarkoM
преди 12 години
А за междусистемната връзка с Турция, от където уж ще идва Азербайджански газ, който ще ни отърве от Руска зависимост, защо никой нищо не е говорил?:)))Щот няма такъв филм, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още