IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгва модернизацията на градския транспорт в Пловдив, Стара Загора и Плевен

Одобрени са проектите за интегриран градски транспорт на трите града, предстои да се вземе окончателно решение за проекта на Варна

20:18 | 11.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Тръгва модернизацията на градския транспорт в Пловдив, Стара Загора и Плевен

Одобрени са проектите за интегриран градски транспорт на общините Пловдив, Стара Загора и Плевен по схемата за модернизиране на градския транспорт в най-големите български градове от оперативната програма “Регионално развитие”, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Предстои да се вземе окончателно решение за проектното предложение на община Варна, уточняват от строителното министерство.

Община Русе е подала по-късно проекта си за интегриран градски транспорт и в момента тече неговата оценка, допълват от ведомството.

Схемата за модернизиране на градския транспорт в големите български градове беше отворена през ноември 2011 г.

Столична община подаде апликационната форма за финансиране на проекта за интегриран градски транспорт в София през май миналата година. 

Предвижда се със средствата да се закупят нови тролейбуси, да се доизгради и пусне в експлоатация трамвайна линия от Семинарията до кв. “Дървеница”, да се закупят и монтират електронни информационни табла на спирките на градския транспорт, да се изгради интелигентна система за управление на трафика и да се ремонтира трамвайната линия по бул. “България”.

В най-напреднала фаза е работата по модернизирането на градския транспорт на Бургас. Той беше избран през 2008 г. за пилотен град за развитието на интегриран проект за обновяване и модернизиране на обществения транспорт.

Проектът на Бургас беше одобрен от Европейската комисия през август миналата година, а работата по него ще продължи почти до края на 2013 г. Предвижда се със средствата да бъдат закупени нискоемисионни автобуси, да бъде въведена система на бързи автобусни линии, да се оптимизира транспортната схема, да се въведе система за електронно таксуване и достъп пътническа информация в реално време, който да може да се осъществява от спирките и автобусите, изграждане на велосипедната мрежа с дължина 20 км и 4 пешеходни надлеза.

Проектът за интегриран градски транспорт във Варна се забави заради плановете за сливането на общинското дружество „Градски транспорт“ ЕАД - Варна и частната фирма „Транстриумф холдинг”, което беше одобрено от Комисията за защита на конкуренцията. 

Сделката обаче се провали, след като преди дни общинските съветници във Варна я отхвърлиха с мотив, че в проекта за интегриран градски транспорт не се споменава нищо за нея. Общинският съвет в града увери, че общината няма да плаща неустойки на частния превозвач.

Предвижда се, след като бъде дадено окончателното одобрение на проектното предложение на Община Варна, със средствата да бъдат закупени екологични автобуси, изграждане на скоростни бус ленти, ремонти по инфраструктурата, както и изграждане на 18 км велоалеи.

Община Пловдив ще инвестира средствата в изграждане на система за управление на градския транспорт и интелигентна система за управление на трафика, изграждане на спирки, светофари и контрол, велосипедни алеи, маркетинг и комуникации.

В Плевен ще се инвестира в система за управление на обществения транспорт, ново тролейбусно депо, разширяване и ремонти по тролейбусната мрежа, изграждане на нови спирки и велоалеи.

В Стара Загора ще се обнови част от тролейбусния парк, ще бъде закупен специализиран автомобил за ремонт и поддръжка на контактната мрежа, изграждане на нова тролейбусна линия, изграждане на велоалеи и рампи за хора с увреждания, въвеждане на информационна система на спирките на градския транспорт и на автоматична система за таксуване на пътниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още