IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на ВЕИ мощностите предизвикал 700 млн. лева разходи в енергийната система

Участниците на енергийния пазар са били изненадани от бума при фотоволтаичните централи

21:32 | 01.11.12 г. 6
Бумът на ВЕИ мощностите предизвикал 700 млн. лева разходи в енергийната система

Разходите в енергийната система, предизвикани от инсталираните мощности на централите-производителки на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ), са били около 700 млн. лева към септември.

Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев пред депутатите от временната комисия, която наблюдава дейността на енергийния регулатор, предаде БТА.

Той посочи, че се разбира какви са били реалните разходи на отделните дружества, които участват на енергийния пазар, след като се направи анализ на минал период от време. Същевременно обаче дружествата работят на базата на прогнозни разходи, а те са се разминали с реалността, тъй като са били инсталирани повече ВЕИ мощности от очакваното.

По думите на Ангел Семерджиев новите фотоволтаични централи са били единствената сериозна изненада за електроразпределителните дружества, тъй като техните инсталирани мощности са били значително над прогнозираните.

За другите видове ВЕИ централи прогнозите на дружествата не са били грешни, посочи още шефът на енергийния регулатор.

Бумът на присъединените фотоволтаични централи Семерджиев обясни с резкия спад на цените на оборудването, както и спецификата при определянето на преференциалните цени, на които се изкупува произведеният от соларни мощности ток.

По думите на Семерджиев определянето на преференциални цени се прави за сметка на всички останали участници в енергийната система. “Производството на зелена енергия се подпомага чрез преференциални цени, за да го има като такова, но то трябва да се развива по начин, така че да не натоварва системата и потребителите”, каза председателят на ДКЕВР пред депутатите.

Семерджиев припомни, че по-голямата част от фотоволтаичните мощности са били присъединени към енергийната мрежа в последните 20 дни от предишния регулаторен период (преди 1 юли), когато действаха по-високи преференциални цени, заради което са предизвикани и повече разходи.

Това е и основанието да има разлика в цените за достъп до преносните мрежи на централите, които вече са работели към по-ранен етап и тези, които не са били вкарани в ценовия механизъм, обясни Семерджиев.

Производителите на ток от възобновяеми източници настояват, че определената от енергийния регулатор цена за достъп до преносните и разпределителните мрежи е непрозрачна и не е разходоориентирана.

Пенко Пенков от Българската фотоволтаична асоциация заяви, че преференциални 
цени ползват и топлофикационните дружества, но за тях не са били въведени цени за достъп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Tradanza
преди 11 години
Всички ВЕИ тарикати да фалират :) Само АЕЦ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
...И прозрачна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"цената за достъп до преносните и разпределителните мрежи е непрозрачна и не е разходоориентирана"Ами хайде и цената на ВЕИ енергията да е разходноориентирана, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Определено живеем в пълен абсурд! 21 век, цените на горива и енергия трябва да са символични! Нови технологии ,конкуренция и т.н. а всичко поскъпва и то само поради една причина, алчността на някои кръгове хора! А има модели ветрогенератори произвеждащи баснословно евтин ток. ВСичко е измислица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
energetik
преди 11 години
"Разходите в енергийната система, предизвикани от инсталираните мощности на централите-производителки на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ), са били около 700 млн. лева към септември."Това по мои сметки прави по 100 лв. отгоре на калпак само за ток (а той дърпа и другите цени нагоре), при замразени доходи (и то за 9 месеца, а и знаем, че *** ток не плащат, та по-точната цифра май ще е към 150-160)!Ха да ни е честит приноса в борбата с глобалното затопляне!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
energetik
преди 11 години
"Участниците на енергийния пазар са били изненадани от бума при фотоволтаичните централи"Семерджиев от ДКВРАу, колко са изненадали, направо са изумили и втрещили!!!Ами вие къде бляхте бе, топ професионалисти-регулатори?Опитаха се да замажат катастрофата с цените, като въведоха такса включване, обаче вече и от чужбина ги нагряха, та номера няма да мине - Китайския посланик, Европейската комисия и не знам още кой си от вчера са почнали да притискат БОКО по темата - и бъдете сигурни, че БОКО ще клекне. Лошото е че тия фотоволтаици ще ни излязат през носа следващите 20 години. Хубавото е че на БОКО няма да му позволят да потули проблема до изборите и мечтите на Боко и Цвъцко за "нови изборни победи" ще бъдат погребани под лавината непосилни сметки за ток още тази зима!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още