IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Заплатите у нас ще стигнат средните за Европа след поне 10 години

При влизането ни в ЕС заплащането е било 28% от средната европейска заплата, сега е 45% на сто, каза вицепремиерът

11:16 | 21.11.12 г. 25
Дянков: Заплатите у нас ще стигнат средните за Европа след поне 10 години

След 10-12 години ще достигнем средноевропейското ниво на заплащане, прогнозира министърът на финансите Симеон Дянков в интервю за Нова телевизия. 

Финансовият министър отговори на въпрос за доходите на българите, като цитира данни за нивото на заплащането отпреди пет години и сегашното. Той посочи, че ще ни трябва доста време да достигнем средните европейски заплати, защото сме тръгнали от много ниско ниво.

„При влизането ни в ЕС сме били на 28% от средната заплата, сега сме на ниво 45-46% от средната европейска заплата, което е станало за 5-6 години. Ако вървим с такива темпове, ще ни трябва още 10-12 години“, смята финансовият министър.

На въпрос как семейство с две деца може да се справи с 620 лева месечно Дянков призна, че е трудно да се живее добре с такива доходи.

„Няма някаква магия, с която българите да станат много богати. Трябва година след година да градим“, посочи вицепремиерът.

На въпрос дали ще има коледни надбавки за пенсионерите Дянков отново заяви, че не е сигурно, а това щяло да стане ясно в началото на декември и зависи от възможностите в бюджета. Финансовият министър отново повтори тезата си, че е против коледните надбавки, защото не било редно да се раздават пари, просто защото има излишък в бюджета.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 0
slavkovrr
преди 11 години
Тудът е стока!! Търсене и предлагане!Кой плаща по-малко и кой повече, определя пазара! Станете и Вие бизнесмени и плащайте х 10.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Има и друг подход. 3 месеца на запад и никаква работа тук докато не ти предложат приличен компенсационен пакет . За година две и ще клекнат. Набързо ще настигнем средно европейските заплати. Никакви спорове и протести няма да свършат по добра работа от пазара. Кът не плаща местния работодател, няма да има бизнес . Ще стане служител или работник! Просто и логично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
Longin
преди 11 години
а има и друга характерна назонална черта - типичния българин като става въпрос за заплата е свикнал да национализира неуспехите си (аз едвам живея с 600/800 лв, държавата трябва да "се оправи", правителството ми е виновно, т.н.) и да персонализира успеха си (например финансист/ИТ с 3-4000 : да, ама аз съм учил, способен съм, полагам съм усилия да се преквалифицирам, ...т.н.)докато аз си мисля че по обективния а и по-продуктивен подход е точно обратния:1.хората с ниски доходи да се замислят дали причината не е в тях , ако година след година са доход с който едвам свързват двата края(а вечер гледат по 3-4 часа тв например вместо да седнат да доучват език, или сертификация, задочно, или да измислят нещо така че след няколко год. усилия да има по добра перспектива и умения - и съответно доходи)2.а хората с високи доходи да си дават сметка че доста често макроик. фактори а понякога и житейски късмет играят роля задохода им;през 2006 г чисти макрофактори доведоха до +60% при ИТ заплати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
Longin
преди 11 години
по моя (субективна) оценка "средната" заплата за страната ни е официалната 720 лв +поне 20% от сива ик. така че поне 850 лв; а за София поне 1200 лв, може би дори 1400...естествено това е "средна" тип свинско със зеле = 5 човека с 500 лв и един с 2600 дават средна точно 850 лв; така че ВРЕМЕ е нашето НСИ да си промени методиката и за започне да смята МЕДИАНА, а и всички които не знаят какво е това - да вземат да се образоват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
stone kold
преди 11 години
гаврата е пълна......смока иска да каже 4е след 10 годин ние ще сме по бедни и намалели като брой работещи и съответно още по малки заплати заради демографията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Между другото, само да кажа. Работната заплата е следствие от преговори между две страни. Само в държавните служби тя е фиксирана. Така, че да обвиняваме само едната страна от системата работник-работодател, малко кофти. Когато някой счита, че е достатъчно квалифициран да получава по голяма заплата може да я договори с шефа си. Ако някой друг работник е готов да работи за по-малко пари - в кого точно е вината? Дянков беше прав за едно - не може с магическа пръчка СРЗ да стане 2000 евро. Каквото и да направите обаче ако отидете в Германия няма да получавате заплатата на един Германец. Ще е доста по-ниска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Т.е. сме на 30-35% като заплати. Тези 45% са за БВП на глава от населението, а разликата идва да покаже, че нашите "бизнесмени" плащат ОТНОСИТЕЛНО доста ПО-МАЛКО."Точно така hellwitch! И аз мисля така.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
hellwitch
преди 11 години
Напротив - точно корумпираната българска джунгла е идеална за бързо забогатяване ако "ценза" е подплатен с мозък.Проблема в БГ не са парите, а липсата на обществени услуги(държава), ниската култура на хората и безобразията които те застигат всеки ден.Не си мисли, че в Франция или в Германия са по-малко корумпирани. Просто е предимно на по-високо ниво. А тъй като хората живеят добре това не им и пречи особено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Предполагам имаш предвид гърците. Като чета форумите имам чувството, че живея в пчелен кошер и българите са най-трудолюбивия народ. Като се разхождам из България виждам необработваема земя, пустеещи села с мръсни неизмазани къщи. По дворовете се търкаля всичко което е минало в употреба на последните две поколения. Пиянски физономии са окупирали местния хоремаг от 9 ч. сутринта. В Гърция картината е много по-различна и то в положителна посока и като гледам работливия материал в България мисля че и след 10 г. манталитета няма да промени визията на Българското село. Ако слушаш Дянков какво ще им се случи на Гърците си в голяма грешка. Дянков е просто един счетоводител който обработва няколко колонки от сметки и такива глобални проблеми не са му в капацитета. Гърция е просто една стана която успяваше да държи в известен смисъл настрана международните картели и сега предстои експроприация на най апетитните парчета от икономиката. И гърците ще обеднеят поради това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Факт е, че в БГ ако работиш нещо смислено се докарват 1000-1500лв месечно под една или друга форма .Официално средната заплата е 750лв, но тук се включват много на брой изкуствено измислени работни места от соц. министерството и разни лелки по общините, за които и 290лв са им много за това, че пият по цял ден кафе ако въобще ходят на работа.И все пак Дянков послъгва, защото ва са 500-700 евро, а средно за Европа е около 2000 евро на месец. Т.е. сме на 30-35% като заплати. Тези 45% са за БВП на глава от населението, а разликата идва да покаже, че нашите "бизнесмени" плащат относително доста по-малко.Те. дори с повишаване на заплатите с 10-20% икономиката ни би трябвало все още да има конкурентно предимство в цената на труда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още