IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: България се смъква в международните класации

Страната ни вече е в долната третина по икономическа свобода и условията за бизнес, докато през 2011 г. е била близо до средата

13:26 | 29.11.12 г. 39
Автор - снимка
Редактор
ИПИ: България се смъква в международните класации

Публикуваните през последните години международни индекси показват, че България бележи влошаване на позицията си във всички класации, освен в една, показва изследване на Института за пазарна икономика.

Всяко подобрение на позицията в класациите води до доходите, заяви Светла Костадинова, изпълнителен директор на ИПИ. 

Например лошо работещата съдебна система в последните 20 години бърка в джоба на българина, защото фирмите не сключват договори, когато знаят че може да не се изпълнят, а банките ограничават кредитирането, защото няма кой да ги защити, когато длъжникът е неизряден. Съответно фирмите, банките и гражданите правят значителни разходи да се защитят от некоректност или въобще не правят сделка, инвестиция, разход.

От ИПИ са изпратили запитване до окръжните съдилища в България, относно сроковете за обявяване в несъстоятелност в съответните съдилища. От 15 не са получени отговори, а другите са давали срокове от 2 години до 6-7 години. Тоест има определена неяснота, големи разлики, обобщи Костадинова.

Докато през 2011 г. България е била близо до средните нива в Европа по отношение на икономическата свобода и условията за правене на бизнес, то през тази година вече е в долната 1/3 на класацията. Влошаване се наблюдава и при възприятието за корупция, където страната заема последно място в ЕС. При индекса за човешко развитие промяна няма – отново сме на опашката.

Единствената добра новина идва от правото на собственост, което през тази година е по-добре защитено и България вече не е последна в ЕС. Въпреки това повод за радост няма, тъй като страната изпреварва единствено Румъния и заема предпоследно място.

За поредна година причините България да продължава да се сочи като най-бедната страна в Европейския съюз са недостатъчната защита на собствеността, тежките административни процедури, прекомерното регулиране на частните взаимоотношения.

Следващото правителство в България трябва да е смело в реформите по време на криза, защото кризата явно не е свършила, смята Явор Алексиев от ИПИ. Той даде пример с Полша, която се изкачва в международните индекси и отчита успешно икономическо развитие, като управляващата партия там е преизбрана и се е захванала още по-смело с реформите.

Реформите в България обикновено се посрещат със страх и опозиция. Това се дължи колкото на населението, което е изморено от тях, и натиска от заинтересовани групи за запазване на настоящото положение, толкова и на неспособността на политиците да убедят избирателите в необходимостта от промяна.

За подобряване на ситуацията в България от ИПИ предлагат премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, също така облекчаване на изискванията за полагане на извънреден/нощен труд. Предлага се и заместване на част от държавната субсидия за висшите учебни заведения с проектно финансиране, ваучерна система за началното и средното образование.

Също така се предлагат:
- премахване на държавните субсидии за земеделието, железопътния транспорт, пощите;
- премахване на данък дивидент и данък наследство;
- разбиване на монопола на НЗОК;
- ускорено довършване на кадастралната карта;
- намаляване на административните структури и на заетите в администрацията;
- масово предлагане на е-услуги от администрацията и санкции за институциите и административните служители при липса на такива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Днес слушам уважаемият министър Добрев по една от икономическите ни телевизии. Говори за добавена стойност! Велико! Сетила се Мара, да се побара и да открие Америка! Нещо което се знае от хилядолетие, сега се разбра от мъдрата ни администрация. Че е много по-изгодно да изнасяш макарони, вместо жито и, че е по-добре да изнасяш жица, вместо мед на кюлчета.. Браво! От времето на древните Шумери насам, "никой не се бе сещал" за това може би? И как ще стане? Със създаване на агенция по износа, или с още няколко административни структури и регулация - така любимата на всички в България дума? Истината е, че дори в комунистически Китай се прави по-лесно бизнес от тук, пък какво остава за страни номер 1 в икономическите свободи, като Канада, Австралия, Сингапур, Хон Конг, Швейцария и дори Норвегия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Заформи се една дискусия около ИПИ. Нека да ги осветим малко :) Във фирменото им досие, което е обществено достъпно пише, че источниците им на финансиране са 100% от спонсорство и дарения :) Чиста работа. Интересно е, кой, колко и защо прави дарения на ИПИ.Средната заплата в държавната администрация през тази година е 873 лв, а примерно в добивната промишленост 1224 лв, в енергетиката 1551 лв, в телекомуникациите 1750 лв, във финансовата и застрахователната сфера 1451 лв. Под 1000 лв са в туризма, търговията и транспорта, но на всички е ясно, че там всеки декларира минимални заплати на заетите, за да не плаща данъци на държавата. Защо се получава така, че едни успяват да укриват данъци, а други не, отговорът е следния - там където не ги крият са големи корпорации е лесно се контролират, а останалите са много на брой дребни фирми ... все едно да гониш ***.Не защитавам държавната администрация, но там също работят хора. Решението не е в съкръщаването на хора, а в реформирането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
Всички мерки са добри, а някой крайно наложителни.Трябва спре неефективността в икономиката ни, друг начин няма да го обърнем на разтеж, а да не говорим за устоичив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
абитуриент
преди 11 години
АДМИРАЦИИ........!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Сега защото много пари събрахте, че се налагаше да теглите заем защото чиновниците ви изплюскаха парите. И какви работни места ще отваряте? Не успяхте да създадете такива нито с магистралите, нито със земеделието и въобще идеята чиновници да създават работни места е все едно Бойко да роди, дори администрацията му да го опложда всеки ден с някоя "мъдра" идея. Защото дори да крадете идеи не ставате и провала на откраднатата ви "идея" за енергийна ефективност не проработи. Работни места - Те са важни както в Германия и САЩ така и тук и без тях няма истински растеж. А дори да назначите още писарушки на държавна трапеза, това само ще влоши нещата. Това е положението :) 300 000 фирми. Че вие дори не знаете по-колко фирми се падат на човек от населението в развитите страни за да се държи безработицата под 5% за да има растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
абитуриент
преди 11 години
***..........!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Само преди 5 години един от основните проблеми в страната бе този, че един общ работник на строеж вземал 2000-3000 лв. (аз не знаех, ама така се пишеше ;), а един изявен специалист висшист от някой университет като тоя завършила и Черната Златка, се гърчи на държавна служба само за 700 лв. Е, днес общи работници няма, работните им места са съсипани, в частния сектор на огромна част от страната се работи за минимална заплата, а чиновниците си качиха парите защото нали имало инфлация, която самите те отричат, че има ;). Проблем обаче следващите години ще са приходите в държавата. Няма бизнес, няма приходи и остават заемите. Заема на Дянков от 1 милиад доказва само, че вече се гребе дъното на кацата и или ще се източват банките да купуват държавни ДЦК, или ще се вземат още външни заеми. А бизнес вече никой не иска да прави и да не е луд наистина. В момента се отваря по-лесно ресторант във Виена отколкото в София - ако се спазват всички административни изисквания. С производството е същото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Средната заплата в администрацията - 1181,72 лв. 1 019 лева е средната месечна заплата в София. 768 лв. е средната заплата във Варна. 739 лв. средна заплата в Бургас.585 лв. - Велико Търново.506 лв.- Видин.539 лв. - Плевен.........Заетостта в страната на тия в трудоспособна възраст е само около 60% което значи, че всички останали са или безработни, или нямат постоянни доходи. От над 1 000 000 работещи фирми преди 10 г. касовите си апарати към НАП са вързали само малко над 280 000..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Пич, каквото са казали от ИПИ е правилно.Ако някои им е платил за да го кажат, ще те оставим ти да направиш разследването кои им е платил на тия 'хаймани' да говорят правилни неща!Не ги е срам тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Ако някой плаща на ИПИ за такива предложения, ще го похваля!" Ами ако наистина някой иска да съществува ИПИ, то не би трябвало да хвали тези които му плащат, защото просто няма да ги вземат на сериозно като ИПИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още