IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: България се смъква в международните класации

Страната ни вече е в долната третина по икономическа свобода и условията за бизнес, докато през 2011 г. е била близо до средата

13:26 | 29.11.12 г. 39
Автор - снимка
Редактор
ИПИ: България се смъква в международните класации

Публикуваните през последните години международни индекси показват, че България бележи влошаване на позицията си във всички класации, освен в една, показва изследване на Института за пазарна икономика.

Всяко подобрение на позицията в класациите води до доходите, заяви Светла Костадинова, изпълнителен директор на ИПИ. 

Например лошо работещата съдебна система в последните 20 години бърка в джоба на българина, защото фирмите не сключват договори, когато знаят че може да не се изпълнят, а банките ограничават кредитирането, защото няма кой да ги защити, когато длъжникът е неизряден. Съответно фирмите, банките и гражданите правят значителни разходи да се защитят от некоректност или въобще не правят сделка, инвестиция, разход.

От ИПИ са изпратили запитване до окръжните съдилища в България, относно сроковете за обявяване в несъстоятелност в съответните съдилища. От 15 не са получени отговори, а другите са давали срокове от 2 години до 6-7 години. Тоест има определена неяснота, големи разлики, обобщи Костадинова.

Докато през 2011 г. България е била близо до средните нива в Европа по отношение на икономическата свобода и условията за правене на бизнес, то през тази година вече е в долната 1/3 на класацията. Влошаване се наблюдава и при възприятието за корупция, където страната заема последно място в ЕС. При индекса за човешко развитие промяна няма – отново сме на опашката.

Единствената добра новина идва от правото на собственост, което през тази година е по-добре защитено и България вече не е последна в ЕС. Въпреки това повод за радост няма, тъй като страната изпреварва единствено Румъния и заема предпоследно място.

За поредна година причините България да продължава да се сочи като най-бедната страна в Европейския съюз са недостатъчната защита на собствеността, тежките административни процедури, прекомерното регулиране на частните взаимоотношения.

Следващото правителство в България трябва да е смело в реформите по време на криза, защото кризата явно не е свършила, смята Явор Алексиев от ИПИ. Той даде пример с Полша, която се изкачва в международните индекси и отчита успешно икономическо развитие, като управляващата партия там е преизбрана и се е захванала още по-смело с реформите.

Реформите в България обикновено се посрещат със страх и опозиция. Това се дължи колкото на населението, което е изморено от тях, и натиска от заинтересовани групи за запазване на настоящото положение, толкова и на неспособността на политиците да убедят избирателите в необходимостта от промяна.

За подобряване на ситуацията в България от ИПИ предлагат премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, също така облекчаване на изискванията за полагане на извънреден/нощен труд. Предлага се и заместване на част от държавната субсидия за висшите учебни заведения с проектно финансиране, ваучерна система за началното и средното образование.

Също така се предлагат:
- премахване на държавните субсидии за земеделието, железопътния транспорт, пощите;
- премахване на данък дивидент и данък наследство;
- разбиване на монопола на НЗОК;
- ускорено довършване на кадастралната карта;
- намаляване на административните структури и на заетите в администрацията;
- масово предлагане на е-услуги от администрацията и санкции за институциите и административните служители при липса на такива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Никой няма да посмее да намали чиновниците. Разходите им за заплати, само за 3 години нараснаха двойно и гонят милиарди, а освен тях има колосални други разходи по сгради, коли, телефони, интернет, техника. И много интересно как хем държавата не била знаела по думите на министрите и премиера колко чиновници имала, хем обаче баламосва вече от няколко дни, че била съкратила над 10% от тях. Грънци! Само в новата Агенция по храните има 3000 чиновника, а последните години административните клетки не само се нароиха още повече, а и имат вече много по-големи права. Заплатите в администрацията са в 2-3 пъти над частния сектор в страната, вече са по-големи дори от средната заплата в София. Чиновническо *** държава, все повече ще се капсулира и ще изостава, тъй като по липса на частен сектор и свободи, гилдията на останалите две все повече се засилва. От 1944 г. ни управляват само хора с комунистическо мислене и няма как да чакаме нещо дясно в икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
..."натиска от заинтересовани групи за запазване на настоящото положение"А кои ли са тия групи дето искат неефективна администрация и какъв ли натиск биха могли да осъществят !? :) Нека ги назоват в прав текст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
ИПИ са единствените които бутат за реформи. Повечето им предложения са крайно необходими, други може да се обсъждат.Аз също съм предубеден, господа, аз бутам за моите интереси. Това значи ли че не съм обективен?Ако някой плаща на ИПИ за такива предложения, ще го похваля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"ИПИ са събрали мъдреците в икономиката :)" ...Да се чуди човек как някой от тях още не е поне номиниран за Нобелова премия! :D...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
amanotumnici съгласен съм с теб. Особенно с това изречение : " Има лоби групи, които плащат на ИПИ за да се изказват чрез тях, като ползват медийното пространство."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Определено харесвам мерките, които ИПИ предлага. Администрацията ни е прекалено голяма и тромава - колкото по-електронна и гъвкава стане тя, толкова по-лесно ще работи бизнеса, от там ще се увеличат доходите и работните места. Премахването на ненужни данъци ще увеличи покупателната способност на населението, от там ще има увеличение на потреблението, от там по-добра бизнес среда в държавата, от там повече данъци в България - държавата пак ще прибере въпросните данъци, просто под друга форма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
ИПИ са събрали мъдреците в икономиката :)- премахването на събсидиите в земеделието допълнително ще намали конкурентоспособността на сектора и накрая ще плащаме само за вносна стока- с премахването на данъка върху наследството не се вижда идеята, освен пробутване на частни интереси през ИПИ- намаляване на администрацията нищо няма да промени, а да влоши още повече функционирането йТези мерки са изсмукани набързо, колкото да има нещо, вместо нищо. Нека ИПИ да сметнат точния ефект от всяка мярка върху икономиката, с колко ще се намали безработицата или с колко ще увеличи доходите на населението. Всичко друго са празни приказки и пробутване на нечии интереси. Има лоби групи, които плащат на ИПИ за да се изказват чрез тях, като ползват медийното пространство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още