IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат ръст на доходите от заеми и кредити на домакинствата

С оглед на номиналния ръст на доходите от самостоятелна заетост са се увеличили и разходите за социални осигяровки, сочат данни на НСИ

11:46 | 15.02.13 г. 6
Отчитат ръст на доходите от заеми и кредити на домакинствата

Увеличава се делът на приходите от заеми и кредити в общите приходи на домакинствата, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Регулярните трансфери между домакинствата, приходите от продажби на селскостопанска и друга продукция и имущество, както и взетите заеми и кредити, които са обединени от националната статистика в перото „други приходи“, през четвъртото тримесечие на 2012 г. спрямо същия период на предходната година са се увеличили с 35,5% до 76 лева средно за лице от домакинството, а делът им в общите приходи нараства с 1 процентен пункт до 6,6% от общия доход на домакинството.

Доходите от социални помощи също отбелязват номинален ръст с 4,7% през последните 3 месеца на миналата година до средните 35 лева на член от домакинството. Относителният им дял отбелязва несъществено понижение от 0,3 пр. п. до 3% от общия доход.

Подобна тенденция се наблюдава и при доходите от самостоятелна заетост, които номинално са нараснали с 6,1% на годишна база до средните 86 лева на лице от домакинството, а делът им в общите доходи отбелязва несъществено понижение.

Пенсиите и заплатите остават основните източници на доходи да българите. Доходите от работна заплата средно на лице от домакинството са се повишили с близо 19 на сто до 604 лева през последните три месеца на миналата година спрямо същия период на предходната, като делът им е нараснал до 52,2% от общия доход, сочат данните.

Доходите от пенсии за периода са останали без промяна на ниво от средните 290 лева за човек от домакинството, а относителният им дял в общия доход на домакинството се е понижил с близо 4 пр. п. до 25,1% от него.

Общият доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2012 г. е 1 157 лв. и спрямо същия период на 2011 г. се повишава с 16,1%, отчитат от националната статистика.

Същевременно общият разход също се е увеличил, макар и с малко по-бавен темп – с 13,4% до средните 1 058 лева. Най-голям дял при формиране на общия разход на домакинствата имат разходите за храна и за жилище – 52,3% от всички разходи.

В номинално изражение разходите за храна на българина са се увеличили с 11,1% до средните 370 лева на човек от домакинството през последните три месеца на миналата година спрямо същия период на предходната, а делът им от общите разходи е намалял с 0,7 пр. п. до 35 на сто

Разходите за дома са се повишили с 8,4% до средните 180 лева на лице от домакинството, а делът им в общите разходи се е понижил с 0,6 пр. п. до 17,3% от общите разходи.

Несъществено са се понижили разходите за здравеопазване, но този спад е компенсиран от по-високите разходи за транспорт и съобщения с 16,6% до средните 109 лева на човек.

С над 14 на сто са нараснали и разходите за алкохол и цигари до средните 48 лева на човек от домакинството, а делът им от общите разходи достига 4,6%.

От групата на другите разходи най-съществено увеличение бележат разходите за социални осигуровки – с 27,5% до средните 66 лева.

При потреблението на основните хранителни продукти през последните три месеца на миналата година не са регистрирани съществени промени. Наблюдава се увеличение на консумацията на зеленчуци, кисело мляко и олио, а намаление е отчетено при потреблението на хляб и тестени изделия и плодове.

Почти без промяна е останало потреблението на месо, месни продукти, прясно мляко, сирене, яйца, фасул, картофи и захар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
И друго много ми хареса в статията. Доходите от кредити се увеличават, но разходите - не толкова. Значи някои теглят кредити и после не ги харчат. Какво ли ги правят? Сигурно ги внасят в същата банка на депозит. По този начин спомагаме за запазването на банковата стабилност в страната, очевидно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Приемам предложението. Само трябва да вземем едни 10 000 лева от Дянков и всеки от нас да ги даде на заем на някого. Ако можем да ги врътнем през всички този месец в България няма да има човек с доход под 10 бона. Да не говорим колко много ще ни се вдигнат и разходите, защото всеки не само ще ги е взел, но ще ги е и върнал и ще оправим за нула време всички батаци. А какво може да стане ако Дянков отпусне не 10, а 20 бона не ми се говори - ставаме първи в Евросъюза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Веско
преди 11 години
Абе сега ми дойде револуционна идея :) Щом така се увеличават доходите, да вземем да си врътнем по един заем по 10 бона всеки на всеки и хоп доходите се утроили. Пък после ако си врътнем по още един и ще настане пълно щастие :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Joel
преди 11 години
Като изхарчиш заема Дянков ще ти вземе ДДС-то. Не се притеснявай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
SEBULBA
преди 11 години
Мисля, че НСИ, заедно с управляващите, съществуват в някаква паралелна Вселена извън България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Веско
преди 11 години
Сигурно защото не съм икономист, ама заглавито малко ме потресе :(Значи като взема заем или кредит, каквато и да е разликата, си увеличаваме дохода на домакинството. Ами време и Дянков да тури и един ДОД на заемите. Кви са тия необлагаеми доходи, че и социалните помощи и те!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още