IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на памук ще получават държавни субсидии

Кандидатстването за субсидии и издаването на удостоверения започва от 1 април

16:33 | 19.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Производителите на памук ще получават държавни субсидии

Производителите на памук ще могат да получават държавни субсидии, след като Европейската комисия одобри включването на сектора в схемата за насърчаване на производството и използването на висококачествени семена.

Кандидатстването за субсидии и издаването на удостоверения ще започне от 1 април, а помощта ще бъде прилагана до края на тази година, уточняват от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Бенефициенти на средствата са малките и средни предприятия, регистрирани като земеделски производители, които имат право да произвеждат посевен материал (по реда на чл. 28 от Закона за посевния и посадъчния материал).

Помощта ще бъде предоставена под формата на субсидирани услуги от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, уточняват от земеделското министерство.

Държавната помощ за насърчаване на употребата на сертифицирани посевни материали започна през 2010 година. Година по-късно от ЕК позволиха схемата да бъде разширена и за производителите на качествени плодове и зеленчуци. Сега в обхвата попада влакнодайната култура. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още