IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вече ще можем да сменяме личния си лекар по електронен път

НЗОК въвежда SMS услуга, която ще известява за предстоящи прегледи и други здравни услуги

17:03 | 03.04.13 г. 1
<p>
	Снимка:<em> stock.xchng</em></p>

Снимка: stock.xchng

Вече ще можем да сменяме личния си лекар и по електронен път. За това съобщи Таня Загорова, началник отдел „Информационно осигуряване на извънболнична и болнична медицинска помощ” в НЗОК, по време на пресконференция за новите възможности на Персоналната информационна система на касата, съобщи „Фокус“.

Смяната на личния лекар по виртуален път ще може да се случи благодарение на въпросната информационната система, която вече ще бъде достъпна с персонален код 10-цифрен код, а не само чрез електронен подпис, както беше досега. 

Единственото условие за избора на общопрактикуващ лекар чрез системата е самите лекари да са дали съгласието за избор по този начин и да работят със Здравната каса.

Същевременно Загорова съобщи, че НЗОК въвежда канали за нотификация за правата на здравноосигурените лица да ползват здравни услуги чрез SMS или e-mail.

С тези абонаменти за нотификация системата на НЗОК ще уведомява за настъпили събития, например промяна в

пациентската информация, промяна в комуникационен канал. Освен това системата ще информира за предстоящи събития, например годишен профилактичен преглед.

Абонаментът за нотификациите се създава в сайта на Касата, като здравноосигуреният може избере честотата на информиране. Самият абонамент ще може да бъде регистриран чрез влизане в системата с електронен подпис или персонален код, която ще бъде достъпна от 15 април. Припомняме, че тази система е част от така нареченото електронно правителство, което предвижда поетапното електронизиране на голяма част от административните услуги на територията на София.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
aikmana
преди 11 години
Повече такива инициативи трябва има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още