IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлация в трети пореден месец на годишна база

Mесечната инфлация през октомври се подхранва от поскъпване на храните и дрехите, показаха данните на НСИ

11:38 | 13.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дефлация в трети пореден месец на годишна база

През октомври цените на потребителските стоки записват минимален ръст от 0,5% спрямо данните от предходния месец, когато месечната инфлация достигна 0,1%, съобщава Националния статистически институт (НСИ).

На годишна база обаче има дефлация за трети пореден месец - този път -1,4%. Спрямо началото на годината тя е -1,7%.

Основната причина за повишаването на месечната инфлация е поскъпването на стоките в групата „Облекло и обувки” (почти 5%), храните и безалкохолните напитки (0,9%), както и алкохолните напитки и тютюневи изделия (0,2%).

В същото време цените на горивата, както и разходите за поддръжка на жилищата се понижават с по 0,1%. С 0,9% намаляват разходите за транспорт. 

Сред хранителните продукти най-сериозно е увеличението на цените на зеленчуците, което е традиционно за сезона. Доматите поскъпват с 20%, а краставиците – с малко над 16 на сто спрямо септември. Ръст от над 3% има и по отношение на цените на телешкото месо, а с 2,4% по-скъпи са яйцата. Поскъпване с около 1% има и по отношение на млечните продукти.

Най-значимо понижение отбелязват цените на плодовете, чиито сезон тепърва започва – ябълките са със 7,7% по-евтини спрямо септември, падат и цените на цитрусовите плодове (с 5,7 на сто).

Сред нехранителните продукти дрехите поскъпват с почти 5%, докато за обувките увеличението спрямо септември достига почти 6%, сочат още данните на НСИ.

Твърдите горива за битови нужди обаче намаляват цените си с 0,8%. През октомври с 2,8% по-евтино се е продавало дизеловото гориво, а бензините А95Н и А98Н са с около 1,4% по-евтини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
Къде я видяхте? Явно живеем в различни измерения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още