IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в промишлеността спадат с 4% на годишна база

През ноември индексът на цените на производител на вътрешния пазар остава без промяна в сравнение с октомври

11:44 | 30.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на производител в промишлеността спадат с 4% на годишна база

През ноември индексът на цените на производител на вътрешния пазар остава без промяна в сравнение с равнището от предходния месец, съобщава Националният статистически институт (НСИ). Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост (с 1,8%) и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (с 0,2 на сто). Цените в преработващата промишленост пък са нараснали с 0,2%.

Данните на НСИ показват, че и през този месец се запазва тенденцията за спад в цените на годишна база. За ноември понижението е от 4% в сравнение със същия месец на 2012 г. Цените намаляват в добивната промишленост (с 12,7%), в преработващата промишленост (с 3%) и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (с 5,1%).

Индексът на цените на производител отразява динамиката на пазара на природни ресурси и суровини или измененията в търсенето. Наличието на устойчив курс в изменението на индекса в няколко поредни месеца може да се счита за ранен индикатор за посоката на движение на определен сектор или на цялата икономика.

Според използваната от НСИ методология цените на производител се изчисляват с три индекса – за вътрешния пазар, за износ и общ ценови показател.

Националната статистика не публикува информация за цените на производител за стоките, предназначени за износ. Причината е спазването на търговската тайна на компаниите, предоставящи данните.

От графиката се вижда, че към края на ноември динамиката при цените на производител за стоките, които се продават само на вътрешния пазар, продължава да следва отчетената и по общия индекс.

На месечна база общият индекс на цените на производител нараства с 0,1% спрямо октомври, а на годишна база спада с 3,7% в сравнение с ноември 2012 г.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността

Графика: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още