IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С протести преди изборите за евродепутати заплашиха животновъди

Секторът постави краен срок на правителството да си изпълни обещанията

18:10 | 29.04.14 г. 1
С протести преди изборите за евродепутати заплашиха животновъди

С протести преди изборите за евродепутати заплашиха днес представителите на всички национално представените браншови организации в сектор "Животновъдство". Те изразиха намеренията си след среща със земеделския министър Димитър Греков, съобщи БТА.

Протести ще има, ако представителите на държавата не изпълнят ангажиментите по подписаното преди шест месеца споразумение към сектора и те не бъдат актуализирани там, където е необходимо. Срокът, който им се отпуска е 10 май, каза Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите. Според него браншът е твърдо решен да защити интересите си докрай, без компромиси.

Според Синапов за животновъдите допълнителна помощ от европейските програми все още не е предвидена и те остават зависими на "издънения" бюджет. Той припомни, че вместо обещаните 25 млн. лв по програмата de minimis за животновъдството са осигурени, но все още неизплатени, едва 11 млн. лева.

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите и един от най-големите бизнесмени в
сектора, коментира, че у нас цари пълен хаос в плащанията. Той припомни, че в останалите европейски държави средно голямо стопанство получава гарантирано по 30 хил. евро годишно и това ни прави напълно неконкурентоспособни.

За проблемите в бранша той обвини изцяло зам.-министъра на земеделието и храните Бюрхан Абазов, който отговаря за директните плащания и държавните помощи. На негово подчинение са и общинските служби по земеделие, припомни Зоров, но "явно ние животновъдите не сме му симпатични", коментира той.

"Не искаме да ставаме заложници на политическата конюнктура", коментира още бизнесменът. Животновъдите настояват също да се осигурят пари за имунопрофилактика, защото фермите остават незащитени от болести по животните, които идват от Турция.

Фермерите искат още апел за мораториум върху раздаването на земеделска земя от общинските власти, докато не се вземе решение за приоритетите и не се разбере дали общините спазват годишните си програми за разпореждане с имущество.

От бранша изнесоха данни за отдаване на земя не по предназначение и определиха това като национално предателство. Те припомниха още, че са обещани 114 млн. лева за животновъдството, които не са дадени. Животновъдите настояват освен това за разсрочване на кредитите им и трансформирането им в държавна помощ в размер на 60 млн. лева.

Междувременно днес Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ определи размера на плащанията за животновъдите по схемата de minimis. По схемата ще бъдат отпуснати като първи транш 11 млн. лева в подкрепа на сектора.

Припомняме, че през ноември 2013 г. фермери от цялата страна блокираха главния път от Пловдив за Карлово и един от разклоните на магистрала "Тракия" край село Труд. Протестът бе заради неизплатени субсидии. Фермерите тогава искаха да им бъдат отпуснати по 1000 евро на една животинска единица, обвързана с производство, във вид на дългосрочен кредит с 3% лихва, като изплащането на кредита да започне след петата година.

Преди това агроминистирът Димитър Греков обеща, че 100 млн. лв. ще се изплатят по схемите за национални доплащания в животновъдството за 2013 г.  Тогава беше решено субсидиите да бъдат изплатени на два транша – първият през 2013 г., а вторият в началото на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"Той припомни, че в останалите европейски държави средно голямо стопанство получава гарантирано по 30 хил. евро годишно и това ни прави напълно неконкурентоспособни."------------------------------------То не било лошо да си в евро съюза .... само да не си българин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още