IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остров "Света Анастасия" очаква наплив от туристи за първия си сезон

На 15 май бургаският остров отваря врати за посетители

10:34 | 09.05.14 г.
<p>
	<em>Снимка: </em>anastasia-island.com</p>

Снимка: anastasia-island.com

Бургаският остров „Света Анастасия“ очаква голям наплив, както от бургазлии, така и от чужденци, заявиха от пресцентъра на острова пред Investor.bg. Това е единственият обитаем остров в България, аргументираха се те. Сезонът се открива на 15 май.

Посетителите ще се придвижват с кораба „Кук“, който ще тръгва от моста на централния плаж в Бургас. Билети ще могат да се закупят на място в кораба. Възрастните ще плащат 9 лв. за отиване и връщане, билетът на ученици и студенти ще струва 6 лв, а децата до 7-годишна възраст ще се возят безплатно. Без билет ще пътуват и хората с увреждания.

Плавателният съд разполага с 210 пасажерски места, две палуби и закрита ресторантска част.

Първоначално корабът ще започне с три курса, но през активния туристически сезон от острова очакват техният брой да се увеличи.

На острова ще могат да акостират също частни лодки и яхти, като за приставане те ще заплащат такса от 12 лева.

Туристите ще могат да посетят и музея на острова, отварящ врати на 15 май. В него те ще могат да се докоснат до всички местни легенди и да разгледат артефакти от различни периоди. Освен това в музея ще има и интерактивна част, която ще бъде и място за забавление.

Всички туристи ще могат да посетят и древната църква, намираща се на остров "Света Анастасия".

На острова ще има и т. нар. лекарна, в която ще се представят различни билкови чайове и дарове от природата в автентичен вид.

В рибния ресторант туристите ще могат да похапнат изцяло морски ястия, като най-характерни за острова са мидите.

Припомняме, че островът е единственият у нас с изграден манастир. През 20-те години на 20 век обаче обителта, наречена „Света Анастасия“, е превърната в затвор, където са заточени участници от Септемврийското въстание. Комунистическият режим превръща едно от крилата в мемориал и прекръщава острова на Болшевик. Сега островът е обновен и всички сгради са съживени.

От вчера вече има и телефон за резервации, на който всички, желаещи да се докоснат до магията на острова, могат да позвънят.

Може да видите още снимки от острова в галерията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още