IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автомобилният трафик по Дунав мост 2 е оживен година след пускането на моста

Довеждащата инфраструктура трябва да бъде подобрена, отчитат в България и Румъния

11:27 | 30.05.14 г.
Автомобилният трафик по Дунав мост 2 е оживен година след пускането на моста

Година след пускането на Дунав мост 2 автомобилният трафик над моста е оживен. Досега по него са преминали над 500 000 моторни превозни средства, съобщи БТА.

Напоследък трафикът на съоръжението се запазва на около 1200 -1300 автомобила на ден, заяви Владимир Андреев, изпълнителен директор на смесеното българо-румънско дружество "Дунав мост Видин – Калафат".

Със старта на обслужването на товарните автомобили с безкартово плащане ще се улеснят транспортните фирми и възстановяването на ДДС ще става по-лесно, каза той. Андреев очаква по този начин трафикът на камиони по Дунав мост 2 да се увеличи. По думите му съоръжението може да поеме много по-голямо натоварване, но довеждащата инфраструктура трябва да бъде подобрена.

От българска страна има целенасочени усилия за развитие на направлението, каза заместник-министърът на транспорта Петър Киров. Скоростният път между Видин и Монтана се проектира по Оперативна програма“Транспорт“, обясни той. Пътят ще е 4-лентов път и се очаква да облекчи трафика по направлението.

"Мостът влезе в употреба, но прилежащият път не е модернизиран", припомня и Дорел Митулецу, заместник-кмет на град Калафат, цитиран от румънския печат. Съоръжението е улеснение за жителите на Калафат, за които е по-трудно до пътуват до Видин с влак, тъй като няма директна връзка. Преминаването с лек автомобил по моста им струва 6 евро и е по-евтино от варианта с влак.

Видинчани също се сблъскват с такъв проблем. Три часа с влак пътува всеки, който иска да стигне до Крайова. Графикът на тръгване и пристигане е по-удобен за румънците. Българите, които искат да отидат до Румъния, тръгват по обед и пристигайки следобед в румънския град, трябва или да преспят там, или след 30 минути да хванат влака за България.

"Резултатът от пускането на Дунав мост 2 е, че имаме засилен интерес, що се отнася до инвестициите в инфраструктура. Имаме уверението, че строителството на европейския път Крайова - Калафат ще приключи и че ще започне строителството на магистрала, която да осигури изход към източната част на Румъния", казва Йон Приотяса, председател на окръжния съвет на окръг Долж.

Последна актуализация: 05:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още