IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Върнах България на енергийната карта

Разрешителните за строеж на "Южен поток" не са нови тръжни процедури, а довършителни действия, и не противоречат на решението да замразим проекта

08:56 | 15.08.14 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стойнев: Върнах България на енергийната карта

За една година на власт бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е успял "да върне България на енергийната карта". В ефира на „Нова телевизия” той коментира, че целта му е била страната да развива ядрената енергетика и индустриализацията.

Стойнев определи сключеното споразумение с Westinghouse като прозрачно, а проектът - като инвестиционен, който ще донесе нови работни места. Според него следващото правителство може да прекрати споразумението и да спре строителството на седми блок.

„Трябва веднъж завинаги да решим в България ще имаме ли и ще развиваме ли ядрената енергетика, или ще бъдем страна на моловете”, заяви още бившият енергиен министър.

Той обясни още, че на правителството на Пламен Орешарски „не му е останало време” да рестартира проекта за строителство на АЕЦ „Белене”, а като цяло кабинетът е подкрепял още и удължаване на експлоатацията на пети и шести блок, защото проучвания са показали, че в следващите 40 години Балканският регион ще повишава потреблението на електричество.

Стойнев коментира още и проекта за строителство на газопровода „Южен поток”, защото по думите му около него има много инсинуации. Издаденото в последния момент разрешително за строеж не противоречи нито на взетото решение за замразяване на проекта, нито на наказателната процедура от Европейската комисия по казуса, смята той.

Разрешителното за строеж на компресорната станция в Паша дере и на още два подобекта на „Южен поток” са „довършителни действия”, а не нова тръжна процедура, разясни Стойнев.

Той беше категоричен, че участието на фирми на Делян Пеевски и Цветан Василев в проекта са само слухове. Официалната информация в Търговския регистър не потвърждавала подобни съмнения.

„Решенията (да излязат от проекта – бел. ред) са си на фирмите, аз не мога да влияя там”, отговори Стойнев на въпроса дали той е наредил разместване на компаниите в консорциума, избран да изгради газопровода. 

Припомняме, че преди няколко дни Драгомир Стойнев съобщи пред bTV, че две български компании са се отказали от проекта и в него остават само "Главболгарстрой", ПСТ и "Понс". Тогава бившият енергиен министър допълни, че е поискал "тези фирми да ги няма", заради "шумове в медиите и публичното пространство" и затова се е случила промяната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
я ни разкажи как беше ситуацията в енергетиката преди стъпването на Стойнев на служба?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
България няма нужда от ядрена енергетика, това мога да Ви го гарантирам на 100% даже. С оглед затопляне на климата и рязко намаляване на населението с около 2 милиона до 30-40 години потребелението на ток ще намалее рязко и изобщо няма нужда от ядрени мощности. Сега има свръхпроизводство на ток и огромни загуби от това се покриват от цената му. Единствения фактор, който би спечелил от Белене и нов реактор в Козлодуй са партийните фирми - фирмите на Богомил Манчев, Соня Кадиева и Христо Ковачки, които купуват ток на безценица от Козлодуй и го изнасят с огромни печалби за Турция. От тези фирми идват лъжите и натиска да се строи в блатото на Белене, защото в противен случай бизнесът им, генериращ стотици милиони левове печалба ежегодно, ще изчезне като спре износа на ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
Slavvi
преди 9 години
"Разрешителните за строеж на "Южен поток" не са нови тръжни процедури, а довършителни действия, и не противоречат на решението да замразим проекта"Това малко като тинейджърска свалка - Аз само *** ще му вкарам, това не противоречи на девствеността и не е секс. :)))))))))Съвсем за *** ни вземат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Стойнефф - със сигурност закопа България и я върна в картата на лузърите.Всичко, което правите в енергетиката е всячески да се мъчите да осигурявате огромна печалба на червените енергийни олигарси (износители на ток) в ущърб на държавния бюджет и повишаването на сметките на българските потребители.С ВЕИ ГЕРБ донякъде се опитаха да саботират това статукво и да отклонят средства от енергетиката навсякъде другаде за да остават по-малко за вас. Не знам те доколко успяха но в борбата си за оцеляване и надмощие унищожавате България и все още най-голям принос затова имат БСП олигархията + мафията ДПС.Долна лъжлива, крадлива и алчна ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 9 години
Да бе върна я на картата на ФАЛИТА!Хвала такива Цоцалисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
data
преди 9 години
Трябва веднъж завинаги да решим в България ще имаме ли и ще развиваме ли ядрената енергетика, или ще бъдем страна на моловетеЕй , не ви увряха чугунените кратуни - за да имаш големи базови мощности трябва да имаш и ПОТРЕБИТЕЛИ на тази енергия . Най накрая си отговорете защо в южна европа няма нито една АЕЦ - щот са по прости от нас нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още