IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Ако няма правителство след изборите, държавата ще се съсипе

Държавният глава призова политиците към държавническо отношение и действия по правилата

17:20 | 01.10.14 г. 3
<p>
	Нов завод на &bdquo;Витте Аутомотив България&ldquo; в Русе беше официално открит днес. Лентата преряза Росен Плевнелиев. <em>Снимка: БТА</em></p>

Нов завод на „Витте Аутомотив България“ в Русе беше официално открит днес. Лентата преряза Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев очаква стабилност, държавническо отношение и конструктивен подход от политиците след изборите.

"Не вярвам и не си и помислям, че след тези избори няма да има правителство, няма да има парламент и ще ходим пак на избори. Това е невъзможен сценарий, това ще съсипе държавата", заяви държавният глава в Русе, предаде БТА.

В крайдунавския град, заедно с министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов, той участва в официална церемония по откриването на нов завод за заключващи системи за автомобили на германската компания "Витте Аутомотив".

Плевнелиев коментира, че след тези избори нямаме друг шанс освен да имаме работещ парламент и работещо правителство.

"Призовавам към смирение, към коректност. Нека да не се изгарят всички мостове между политическите партии, защото ще трябва много бързо да се изграждат след изборите. Българският народ очаква отговорно отношение от политиците, ясни ангажименти, поети обещания, изпълнени обещания", заяви държавният глава.

Според него вече всички са се уморили от протести, а политическото противопоставяне може да засили кризата в държавата „така, че да не може да излезем десетки години от нея".

Той призова политиците да действат по правилата и на база на демократичните принципи, да обяснят на българския народ в последните дни на тази кампания за какво са "за", какъв ангажимент поемат, какво искат да постигнат, какво ще обещаят и как смятат да го постигнат.

Според президента откриването на новия завод на модерната компания е изключителен успех за Русе и региона, както и за автомобилния клъстер в България.

Той заяви, че страната ни е важен фактор в производството на автомобили - 25 000 души работят в клъстера, като числото ще се удвои, а оборотите на автомобилните фабрики в България са 1,5 млрд. лева на година.

Плевнелиев посочи още, че на всеки 10 автомобила, които се движат в Европа, осем имат компоненти, произведени в България. От своя страна, министър Васил Щонов заяви, че плановете на германската компания са да продължи да развива производството си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 6
dakl
преди 9 години
Едва ли би могло да има за момента нещо по лошо от ново правителство на ББ. А това си е действително истинска катастрофа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
Xamsterdamm
преди 9 години
Хайде бе? Ако просто ви разкараме гнусни ***, ще си спестим и драмите ви, и кражбите ви, и разходите по вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още