IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Тонев: Амнистия за неплатени здравни вноски ще има, но не за всички

За предвидените през следващата година промени в здравеопазването има гарантиран финансов ресурс, заяви народният представител

11:54 | 23.12.14 г. 3
Ст. Тонев: Амнистия за неплатени здравни вноски ще има, но не за всички

Амнистия за неплатени здравни вноски ще има, но няма да обхваща всички. Тя ще бъде за тези, които през последната година са прекъснали здравните си права. Това каза пред БНР председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание ген. Стоян Тонев.

Той обясни, че мярката е начин за ограничаване броя на хората, които не внасят здравни осигуровки, а ползват медицински услуги, платени с публични средства.

Генерал Тонев обясни и защо предлага три пъти да се вдигне вноската за възстановяване на здравни права, посочвайки, че това е едни от пътищата хората да започнат да плащат здравните си вноски. По думите му до момента здравните права на гражданите се възстановяват срещу 700 лева, а сума от 2000 лева е по-сериозен праг, за да не се излиза от системата, когато веднъж си влязъл.

„Реално за средно тежките заболявания в България един курс на лечение е около 2 хил. лева и затова предложихме тази сума на обсъждане за възстановяване на здравни права“, посочи Тонев.

Идеята е в здравното осигуряване да бъдат обхванати хората, които или са в сивата икономика, или просто не желаят да плащат здравни вноски, или са в чужбина, обясни той.

Председателят на здравната комисия в парламента каза, че за хората, които са социално слаби и не могат да платят сумата, за да възстановят здравните си права, има два варианта. „Единият е държавата да поеме техните осигуровки, както направиха в САЩ, а вторият – създаването на фонд за неосигурени с ниски доходи в размер на 15 млн. лева към Министерството на здравеопазването“, поясни той.

За предвидените през следващата година промени в здравеопазването има гарантиран финансов ресурс, каза още Тонев. Той се надява, че част от промените, които ще се направят в здравеопазването, ще бъдат в позитивен план. Акцентът през 2015 г. ще бъде върху детското и майчиното здравеопазване, увери той.

Тонев обясни и защо за следващата година се отпускат повече средства за доболничната помощ. Голяма част от разходите на болниците са за това, особено в по-малките градове, че играят ролята и на социални заведения, каза той.

„Човек, когато е възрастен, болен и беден, единственият начин да получи медикаменти и помощ е да бъде приет в болница. Това обаче натоварва системата и именно за това се отпускат повече средства той дa получава медикаментите и помощта в доболничната помощ. Това в известна степен ще намали натиска на болниците за финансов ресурс“, посочи той.

Второто, което е много важно – за първи път ще бъде предвидено НЗОК и МЗ да получават информация не само за броя на пациентите, а и какъв тип пациенти са, какви диагнози имат, каква възраст, от какви специалисти имат нужда.

По отношение на новите болници, които се откриват, Тонев каза, че тези частни болници ще получават лиценз, но въпросът е доколко тази нова болница ще ползва публичен ресурс. Това ще бъде обсъждано много конкретно и аргументирано и ако се окаже, че в тази област, град или квартал има нужда от нея, тя ще съществува, но без да получава публичен ресурс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
И след като не сте придвидили тези 15 мил. към МЗ , какви сметки правите , тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Кой ще задейства въпросните механизми ?Отново въпроса е риторичен .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
"Единият е държавата да поеме техните осигуровки,.........."Е щом сте казали , че 700 лв. са крайно недостатъчни за лечението на неосигурения - държавата със тези 700 лв. ли ще се оттърве или ще си плати 2000 както е трябва . Иначе става двоен стандарт и отново се ощетяват приходите в НЗОК ?Въпроса е риторичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още