IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България лобира за газовия хъб и на конференцията за Южния газов коридор

През страната могат да се разпределят и руски, и каспийски газ, е посочила енергийният министър Петкова на среща в Баку

14:56 | 12.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България лобира за газовия хъб и на конференцията за Южния газов коридор

Енергийният министър Теменужка Петкова е представила идеята за изграждането на газов хъб на територията на страната по време на първото заседание на Консултативния съвет за изпълнението на Южния газов коридор, което се провежда в азербайджанската столица Баку, съобщават от пресцентъра на енергийното министерство.

Пред представители от Азербайджан, Турция, Гърция, Грузия, Албания, Италия и САЩ Петкова е посочила, че проектът може да бъде пилотен за създаването на Енергиен съюз.

„За основа на газовия хъб ще се използва добреразвитата българска газопреносна инфраструктура, изграждащите се интерконектори с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция, както и разширението на капацитета за съхранение“, е обяснила тя.

Хъбът ще може да разпределя както газ от Русия, така и постъпващия по Южния газов коридор азербайджански газ. В бъдеще ще може да разчита и на местен добив, сочи българският енергиен министър.

От тази гледна точка България подкрепя развитието на Южния газов коридор, който ще бъде четвъртият коридор, по който Европа получава природен газ. Останалите са от Русия, от Норвегия и от Северна Африка. По Южния газов коридор Стария континент ще получава суровина от новите находища от Каспийския регион.

Двете интерконекторни връзки на България с Гърция и Турция също са част от реализацията на проекта. „Двата интерконектора, заедно с българската национална газопреносна система, ще осигурят достъп до Южния коридор не само на България, а и на страните от Централна и Югоизточна Европа“, коментира още Теменужка Петкова на форума в Баку. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още