IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов опит за укрепването на панорамния път Варна - Златни пясъци

Регионалното министерство пак обяви обществена поръчка за прединвестиционни проучвания за укрепване на свлачището "Трифон Зарезан"

18:21 | 12.08.15 г. 2
Нов опит за укрепването на панорамния път Варна - Златни пясъци

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обяви нова обществена поръчка за прединвестиционни проучвания за укрепването на панорамния път Варна – Златни пясъци в района на свлачището “Трифон Зарезан”.

Подобна поръчка беше обявена и миналата година, но беше прекратена.

Проучванията трябва да определят разположението на свлачището, условията за застрояване, нормативната допустимост и целесъобразността на инвестиционната идея със съответното задание за изработването на инвестиционен проект, посочва се в съобщението на ведомството.

За целта трябва да се заснеме основният свлачищен циркус за определяне обхвата на свлачищните процеси  и границите на рисковата свлачищна зона, да се проведат инженерно –геоложки и хидроложки проучвания и др. за изработване на инвестиционен проект  за осигуряване устойчивостта на ската и възстановяване експлоатацията на пътя, допълва се в съобщението.

Срокът за получаване на оферти е 10-ти септември. Прогнозната стойност на поръчката е за 100 хил. лева – колкото беше и предишната процедура.

Заради свлачищните процеси панорамният път Варна – Златни пясъци е затворен.

Свлачището „Трифон Зарезан“ е най-голямото активно свлачище в област Варна. Участъкът, засегнат от активни свлачищни процеси, обхваща крайбрежния склон в района на общинския път от Варна до комплекса „Златни пясъци“ при спирка „Спортпалас”, плажната ивица и подводния брегови склон. Засегнатата от свлачището площ е около 30 дка.

Свлачището е регистрирано през 1972 г., като периодично се активизира.  Причините за възникването и активизирането му са комплексни, като сред основните причини са застрояването в региона, включително и незаконно, и липсата на канализация в засегнатия участък.

През 2005 г. „Геозащита“ ЕООД – Варна е разработила проект за укрепване на свлачището. Той обаче не е реализиран поради отказ на собствениците за достъп до имотите и отказ на Европейски банки за финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
mick
преди 8 години
Какви са данъците на тези които имат имоти застрашени от свлачището? Не трябва ли те да плащат повече данъци и да покриват част от разходите? Защо други трябва да им плащат скъпите удобства за пре-скъпите там имоти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Тия 100к няма да стигнат за никъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още