IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Илиев: Няма достатъчен експертен потенциал за здравеопазването при животните

В слабонаселените региони на страната липсата на достатъчна ветеринарна дейност е демографски проблем, отбеляза ръководителят на БАБХ

13:30 | 16.08.15 г.
Д. Илиев: Няма достатъчен експертен потенциал за здравеопазването при животните

Здравеопазването при животните е било пренебрегвано през годините, коментира пред БНР изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев.

По тази причина се налагат промени в законодателството по отношение на начина за отглеждане и профилактика на животните и в договорите на частно практикуващите ветеринари - те трябва да бъдат по-често във фермите.

По-големият риск обаче се носи от сивия сектор за покупко-продажба и отглеждането на животни, защото той е без контрол. Няма достатъчно експертен потенциал особено в здравеопазването на животните, обясни още той. 

Коментарът на Илиев е свързан с идеята на земеделското министерство да бъде създаден специален фонд за борба с болестите. Той ще заработи, за да се гарантира здравето на хората. Разработен е пакет с мерки, който да противодейства на разпространението на зарази и да гарантира профилактиката:

Илиев обясни, че "нещата по цялата верига не са добри". Според него са нужни законодателни промени, за да се промени този факт, но и сегашното дава възможност за контрол на храните, така че да не бъде застрашено здравето на хората.

"Лошото е, че законите не се прилагат. Правят се предписания на нарушителите, няма актове и няма достатъчно експертен потенциал по цялата хранителна верига, особено в областта на здравеопазването на животните", поясни Илиев.

Той припомни още, че няма "официални" лекари, които контролират и фермера, и частнопрактикуващия лекар за спазване на законите.

Липсата или недостатъчността на ветеринарно-медицинската дейност в слабо населени региони от страната е демографски проблем, отчете още директорът на БАБХ.

"Един ветеринарен лекар, който е сключил договор с фермер, не може да си позволи да извърши само държавната имунопрофилактична програма. Той трябва да бъде в непрекъсната връзка с фермерите и ветеринарната власт", посочи още Илиев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още