IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Съществува потенциал за разширяване на сътрудничеството с Белгия

Белгийски компании проявяват интерес към инвестиции във водния сектор у нас, стана ясно от срещата между българския президент и вицепремиера на Кралството

18:40 | 08.09.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев: Съществува потенциал за разширяване на сътрудничеството с Белгия

Компании от Белгия проявяват интерес към инвестиции във водния сектор у нас, като съществува потенциал за разширяване на сътрудничеството в енергетиката, транспорта, производството на храни и туризма. Това стана ясно по време на срещата между президента Росен Плевнелиев и на вицепремиера и министър на външните работи на Кралство Белгия Дидие Рейндерс, които разговаряха днес на „Дондуков“ 2, информират от прессекретариата на държавния глава.

Общият обем на белгийските инвестиции у нас за периода 2005-2014 г. е в размер на 1,039 млрд. евро., като по думите на Плевнелиев е налице потенциал за задълбочаване на двустранните отношения.

През 2014 г. стокообменът между двете държави достига 1,45 млрд. евро, като тогава износът на България за Белгия отбеляза ръст от 43% в сравнение с 2013 г., посочват от екипа на президента.

Актуалните данни на НСИ пък показват, че през първото полугодие на 2015 г. износът ни за страната се повишава с 15,8% на годишна база до 757,7 млн. лв. (387,4 млн. евро), докато вносът от Белгия расте с 9,3% на годишна база до 455,4 млн. лв. (232,8 млн. евро).

Освен възможностите за насърчаване на двустранните търговско-икономически отношения и за увеличаване на белгийските инвестиции в България сред акцентите по време на срещата беше и темата за бежанската вълна.

„През последните години България беше изправена пред безпрецедентен миграционен натиск. Страната ни не разполага с големи икономически възможности, но въпреки това вложи много средства за настаняването и интеграцията на хилядите хора, които потърсиха спасение у нас от войната в Сирия“, заяви Росен Плевнелиев.

Той изрази категорична позиция, че миграционният натиск изправя пред сериозно изпитание европейските държави и Европейският съюз (ЕС) трябва да докаже, че е способен да взима общи решения и да следва обща политика за справянето с този въпрос.

Дидие Рейндерс и българският държавен глава са единодушни, че е необходима солидарност между европейските държави и че ЕС трябва да засили контрола върху външните си граници.

България е решена да приеме адекватно законодателство, което да позволи ефективното противодействие на корупцията и организираната престъпност, увери още държавният глава.

Дидие Рейндерс посочи, че европейските партньори очакват напредък в предприетите реформи за укрепване на капацитета на правоохранителните институции в България, което ще доведе и до напредък в процеса на присъединяване на страната ни към Шенген.

Президентът Плевнелиев и вицепремиерът на Белгия подчертаха и отличното двустранно сътрудничество в сферите на отбраната и сигурността. На срещата беше потвърдена готовността на двете държави за активизиране на партньорството между специалните служби в борбата срещу тероризма и нелегалния трафик на хора.

По време на срещата президентът Плевнелиев призова регионът на Югоизточна Европа да остане във фокуса на европейския дневен ред, за да не се допусне дестабилизация на Балканите. Държавният глава отново подчерта, че перспективата за европейска интеграция е единственият двигател за позитивна промяна в Югоизточна Европа и изисква неотклонен ангажимент от страна на европейските държави и институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Ами за Соловей не се сетих, че съм далече от този бизнес. Аз висирах Мелексис и изобщо преди - Сигма-Делта, както и KBC
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 8 години
Достатъчно е да се спомене Solvay който е в Бг от 1997 и такива кат Страхил да замлъкнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Пак си неподготвен Страхиле. Белгийските инвестиции в БГ са като цяло добри и работещи и не са от вчера
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
dakl
преди 8 години
А какъв огромен потенциал имаме в отношенията си с извънземните цивилизации , за това президентът ще разкаже на следващия брифинг или в навечерието на изборите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
"Белгийски компании проявяват интерес към инвестиции във водния сектор у нас, стана ясно от срещата между българския президент и вицепремиера на Кралството"====И те като електроразпределителните дружества искат да сътрудничат! :)))) Тоя все такива сътрудничества ни издейства!=="..срещата между българския ПРЕЗИДЕНТ и ВИЦЕ премиера на Кралството"===Оказана му е голяма чест като се има предвид че сам си принизява толкова пъти ранга. Цял Вице му е оказал чест! А може да са го повикали за да даде водите на България. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още