IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицаите готвят протест и в неделя

Това ще бъде най-големият протест, правен през годините досега, смята Валентин Попов, председател на Синдикална федерация на служителите в МВР

17:03 | 07.11.15 г. 4
Полицаите готвят протест и в неделя

Националният протест на сектор „Сигурност” ще бъде утре в 13 часа на пл. „Народно събрание”. Това казва пред Агенция „Фокус” Валентин Попов, председател на Синдикална федерация на служителите в МВР.

Той обяснява, че не може да прогнозира предварително колко протестиращи ще се съберат. „Смятам, че това наистина ще бъде най-големият протест, правен през годините досега”, подчертава Попов. Той посочва, че в него ще се включат и служители на затворите и военнослужещи.

Попов коментира, че не са приемливи условията, които правителството декларира - намаляване на отпуските, отмяна на 2% от възнаграждението за прослужено време и запазване на обезщетението от 20 заплати след пенсиониране.

„Не сме склонни на компромиси по този въпрос. Готови сме да разговаряме винаги, когато ни поканят във връзка с реформите в сектора”, отбелязва Валентин Попов. Председателят на СФСМВР изразява мнение, че промените, които се правят в момента, не са реформа.

Служителите на затворите, следствените арести, пробационните служби и Главна дирекция „Охрана” ще се включат в националния протест на сектор „Сигурност”, потвърждава пред „Фокус” председателят на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) Иван Петров.

„ССЗБ е съорганизатор съвместно със СФСМВР”, добавя Петров. Той обяснява, че работещите в двете главни дирекции „Охрана” и „Изпълнение на наказанията” са служители по Закона за МВР и промените касаят и тях, което е причината за участие в протеста.

„Нашето ведомство е малко, в сравнение с МВР. В двете главни дирекции работят около 5 хил. души, като охраняването е непрекъсваем процес. Не можем да оставим затворите и следствените арести без надзор. При нас почти 2/3 от хората са ангажирани ежедневно с тази охрана, но по предварителни данни от нашите синдикални дружества, всички свободни служители ще бъдат в София утре, подкрепени от техните семейства, които също са засегнати от промените”, заявява Петров.

Актуализацията на Бюджет 2015 включва над 180 млн. лв. за МВР, от които 120 млн. лв. за заплати, и 57 млн. лв. за отбраната - всичките за заплати, казва Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, цитирана от „Фокус”. Спрямо този увеличен бюджет за 2016 година държавният бюджет предвижда още 350 млн. лв. за сигурност и отбрана, като от тях за полицията са около 115 млн. лв. и за отбрана около 200 млн. лв., добавя Стоянова.

"Като числа това показва, че по никакъв начин в държавния бюджет не се посяга на размерите на Фонд "Работна заплата", а това на практика доказва, че протестите са манипулирани и хората не знаят истината", казва Менда Стоянова. Според нея вълната на негодувание идва от някои синдикални лидери, които препредават какво реално се случва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 18 rate down comment 3
pepince
преди 8 години
Хе-хеее, ами и ние в неделя излизаме да протестираме за по-добри условия на труд и 20-на брутни заплати при пенсиониране на 53 г. ...строителни работници сме, бачкаме по 12 часа на ден...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
Цялата сбирщина в обрулената ни държавица е за гонене - и боковци, и моковци, полиция, прокуратура, съдебна власт, държавни институции от всякакъв бичим, всички. Същото се отнася и до мат'ряла. Картаген трябва да бъде изгорен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 11
hex
преди 8 години
Хора без работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 15
Сините камъни
преди 8 години
Само хипотеза:ББ си е поръчал протеста, да има безболезен начин да се измъкне от властта."Събарят" го и той чист и неопетнен!Ако реши сам да се оттегли, кой знае какво ще излезе за него от "американските" му приятелчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още