IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикът на "Химко" търси нов купувач за поне 11,7 млн. лева

Начинът на продажба е чрез провеждане на преки преговори, твърди Bloomberg TV Bulgaria

14:26 | 29.12.15 г.
Синдикът на "Химко" търси нов купувач за поне  11,7 млн. лева

Пореден опит за продажба на фалиралия завод "Химко" ще предприеме на 20 януари синдикът на дружеството, става ясно от публикувано преди дни обявление, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria. Минималната цена  вече е намалена до 11,7 млн. лева, а необходимият за участие депозит възлиза на 1 млн. лв.

Продават се като цяло активите на бившия торов завод. За разлика от първите два опита сега начинът на продажба е чрез провеждане на преки преговори с потенциалните купувачи въз основа на подадени от тях писмени предложения.

"Има възможност да се подобряват офертите", заяви синдикът Росица Томова, като отклони останалите въпроси за преговорите на този етап. 

Първият търг за продажбата на „Химко“ беше проведен през пролетта на 2014 година при цена 28.5 млн. лв. Тогава не се появиха кандидати. Бившият икономически министър Драгомир Стойнев включи предприятието в плановете за реиндустриализация на българската икономика и подготвяше оферта чрез една от държавните компании - „Енергийна инвестиционна компания“. 

Идеята беше държавата да купи предприятието и да го стабилизира, но Стойнев не успя да реализира идеята. Той определи цената на първия търг като прекалено висока – 28,5 млн. лева.

Чужда собственост на територията на завода „Химко“ - върху топлоцентралата и жп гарата, са причините правителството да не предприеме стъпки за одържавяване на химическото предприятие, обясни по време на парламентарнен контрол през март енергийният министър Теменужка Петкова.

 При втория търг, който се проведе през февруари 2015 година началната цена беше намалена до 22,8 млн. лева, но и тогава не се появиха купувачи.

Един от най-големите кредитори на „Химко“ е „Булгаргаз“ - газовата компания държи около 50% от задълженията на врачанското предприятие или малко над 52 млн. лева.

Вторият търг в началото на тази година при цена 22 млн. лв също не привлече интерес. През ноември е имало пореден опит за продажба при цена 18.4 млн. лв. Той също е бил чрез преговори с потенциални купувачи. Този път цената е намалена най-много, става ясно от обявлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още