IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават инвестициите в клинични проучвания с 35 млн. лв. до 2018 г.

ИАЛ изготвя сайт с електронна база данни за достъп на пациентите до изследователи и центрове за клинични изпитвания

14:12 | 12.03.16 г.
Увеличават инвестициите в клинични проучвания с 35 млн. лв. до 2018 г.

Половин милиард лева публични средства са били спестени през 2013 година за бюджета на страната ни чрез лечение на болни в рамките на клинични проучвания. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков по време на семинар, посветен на клиничните проучвания на лекарства, цитиран от БТА.

Близо 90 на сто от смъртните случаи в България се дължат на четири групи заболявания - на органите на кръвообращението, на новообразувания, на дихателната и на храносимилателната системи. Близо 20 хиляди от тези смъртни случаи са на хора в работоспособна възраст. Нереализираните ползи за брутния вътрешен продукт в резултат на преждевременна смърт са над 100 млн. лв., посочи Пенков. 

Според националната стратегия за развитие на клиничните проучвания очакванията са инвестициите в тази област през следващите две години да се увеличат с 35 млн. лв. и да достигнат до 190 млн. лв. в края на 2018 г.

Клиничните изпитвания в България са основно в областта на онкологията, кардиологията, ендокринологията и централната нервна система, каза доц. Асена Стоименова, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Анализ на KPMG в България препоръчва да се оптимизира регулаторната рамка, да се повиши информираността на обществото относно клиничните изпитвания и да се изготви национална стратегия за тях.

Онкология, ендокринология, пулмология, централна нервна система и кардиология ще продължат да бъдат водещи области за клинични проучвания на лекарства и в следващите години, стана ясно от думите й. Все още обаче информираността на пациентите в тази област е критично ниска, коментираха лекари, изследователи и болни.

Ползата за всички участници в този процес е съвсем реална, посочи директорът на ИАЛ. Към момента 45% от инвестираните близо 152 млн. лв. в проучвания са били насочени за центровете, осъществяващи клинични проучвания. 35% са били предоставени като възнаграждения за персонала, 11% - за доставчици на други услуги, 8% са били използвани за други разходи и 2% - за регулатора.

ИАЛ работи активно по създаването на информационен сайт с електронна база данни, който да улесни пациентите и да направи възможен и лесен достъпа им до изследователи и лечебни заведения, осъществяващи клинични проучвания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още