IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

168 милиона деца по света работят, вместо да учат

Целта на Международната организация на труда е до 2025 г. да се заличат всички форми на детския труд

11:20 | 12.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

По данни на Международната организация на труда (МОТ) около 168 млн. деца в момента работят, вместо да учат. Част от тях участват и в снабдителни вериги, разпространени в селското стопанство и рибарството, производството, услугите и строителството. Това съобщава Главна инспекция по труда по повод днешния Световен ден срещу детския труд, който през тази година преминава под мотото "Да сложим край на детския труд във веригата за доставки: Това е дело на всички". 

През 2002 г. МОТ обявява 12 юни за ден, в който вниманието на световната общественост се насочва върху глобални действия за премахването на детския труд. През тази година фокусът е поставен върху експлоатацията на децата в предприятия - част от т. нар. верига за доставки, чрез която се осигурява най-бързият път на продуктите от суровината до потребителя благодарение на изградени снабдителни, производствени и дистрибуционни мрежи. 

В символ на кампанията срещу детския труд през 2016 г. се превърна историята на 16-годишната индийка Лека, която е принудена да работи до пълно изтощение по 16 часа на ден в текстилна фабрика, произвеждаща продукция за световноизвестни марки. Дори след като попада в болница, баща й я убеждава да се върне на работа, за което Лека заплаща с живота си. Според доклад на МОТ много често причината за появата на детския труд е семейството. Децата са принудени от родителите си да работят заради бедността, ниското заплащане и липсата на постоянна работа за възрастните.

"Във веригата за доставки детският труд може да се използва в малки работилници или в частни домове и това го прави труден за откриване и контрол. Елиминирането на проблема засяга всички и изисква признаването му от правителства, организации на работниците и на работодателите", отбелязват от Международната организация на труда.

Целта на организацията е до 2025 г. да се заличат всички форми на детския труд. Основните двигатели за справянето с проблема са социалният диалог и тясното сътрудничество между институциите, отбелязват от организацията.

Стандартите на МОТ по отношение на детския труд са посочени в Конвенция 182 за забраната и незабавни действия за ликвидирането на най-тежките форми на детския труд и Конвенция 138 - за минималната възраст за приемане на работа. 

България е страна и по Конвенцията за правата на детето на ООН, в която се признава правото на всяко дете да бъде защитено от икономическа експлоатация и от извършване на каквато и да е работа, която крие опасност да навреди на здравето или на физическото, умственото, духовното, моралното или социалното му развитие.

Страната ни е една от тези, в които детският труд е добре защитен и най-тежките му форми са ликвидирани. При всяка проверка на контролните органи на ГИТ се следи и за законосъобразното наемане на непълнолетни лица. Според Кодекса на труда минималната възраст за приемане на работа у нас е 16 години. Възрастта е съобразена с установената в конституцията на България възраст за задължително образование, с което е изпълнена разпоредбата на Конвенция 138. Конвенцията задължава държавите, които са я ратифицирали, да определят минимална възраст за приемане на работа, която да не бъде по-малка от задължителната за образование и във всички случаи да не е под 15 години. По изключение у нас могат да се наемат и лица, ненавършили 16 години. В тези случаи най-често става въпрос за деца с изявени дарби за участие в кинопродукции, театрални и музикални състави.

През 2015 г. от Инспекцията по труда са поискани 2709 разрешения за наемане на лица под 18 г., като 118 от тях са били за ненавършили 16 години. Дадени са 2605 разрешения, от които 92 за лица, ненавършили 16 години. Поисканите през 2014 г. разрешения са били общо 2079, от които 121 са били за наемане на лица под 16 години. Дадени са общо 2005 разрешения, 108 от които са били за наемане на лица, ненавършили 16 години.

От началото на 2016 година до 31 май са поискани 600 разрешения за наемане на лица, ненавършили 18 г., дадени са 506 разрешения, като някои от исканията са в процес на разглеждане. Отказите са 14. За сравнение през същия период на 2015 г. исканията са били 185, дадените разрешения - 170, а отказите - четири.

За ненавършили 16 г. са поискани 15 разрешения за първите пет месеца, дадени са 11, отказите са два. При тях, спрямо същия период на 2015 г., е отчетено намаление. Тогава исканията са били 31 и за всички е дадено разрешение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Много от правилата на Международната организация на труда (МОТ) не са приети в САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още