IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иво Тодоров: Системата на вземане на решения в ЕС трябва да бъде реформирана

Виждаме неспособността на Европа да реагира при кризи, заяви представителят на Асоциацията на износителите

09:34 | 25.07.16 г.
<p>
	Иво Тодоров.<em> Кадър: Bloomberg TV Bulgaria &nbsp;</em></p>

Иво Тодоров. Кадър: Bloomberg TV Bulgaria  

Системата на вземане на решения в  Европейския съюз (ЕС) задължително трябва да бъде реформирана, защото сега е силно бюрократизирана. След Brexit виждаме неспособността на Европа да реагира, като това стана явно още при кризата в Украйна. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Иво Тодоров от Асоциацията на българските износители.

България е експортно ориентирана и всяка една дезинтеграция на ЕС би имала много сериозни негативни последици, каза той. Но уточни, че засега няма индикации за издигане на икономически бариери, тъй като това са основните принципи, на които е построена европейската общност. 

Тодоров допълни, че е логично да очакваме по-различно отношение към емигрантите от определени региони в европейските държави, които са непрестанен обект на терористични атаки, като Франция и Германия.

В коментар за това доколко геополитическата обстановка влияе на експорта, той заяви, че  българският бизнес отдавна се налага да се справя с кризисни ситуации и гледа на тях като на възможност.

Като добре развит експортно ориентиран отрасъл той посочи производството на компоненти за автомобили за водещи световни производители.

„Този отрасъл се развива бързо и устойчиво, което е добре за България“, коментира той.

По темата за дългогодишния износ на голям обем продукция с ниска добавена стойност  Иво Тодоров заяви, че все пак е по-добре да изнасяме нещо и трябва да извървим своя път и да изградим имиджа на страната.

Все още ни свързват с доматите и туризма, но това не е зле, защото не ни свързват с атентати и нестабилност, смята той.

Вижте още във видеото: 

Още видео материали можете да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още