IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутат предлага забраната на регистрация на коли с обратен волан

Целта е повишаване на сигурността на пътя, посочва Георги Кадиев

13:06 | 10.08.16 г.
<p>
	Снимка:<em> Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Забрана за регистрация на автомобили, които са „технически непригодени за движение в пътните условия“ на България, предлага независимият депутат Георги Кадиев в проект за промяна в Закона за движение по пътищата. Текстовете са внесени в деловодството на Народното събрание.

Искането на депутата е свързано основно с автомобилите с обратен волан, при който рискът от произшествия е по-голям заради липсата на видимост. Кадиев признава в мотивите си, че МВР не води статистика относно броя на катастрофите, причинени от автомобили с десен волан и за своята инициатива се ръководи от съобщенията в медиите.

Забраната, която депутатът предлага, няма да ограничи европейските изисквания за свободно движение, защото тя ограничава регистрацията на подобни превозни средства в страната, но няма да забрани автомобили с чужда регистрация и десен волан да се движат по пътищата на България.

В мотивите си към законопроекта Кадиев отбелязва още, че забрана за регистрация на автомобили с десен волан съществува в 16 държави, сред които са Словакия, Полша, Хърватия и Сърбия.

За него такова ограничение ще повиши сигурността и няма да наруши правата на българите или гражданите на други държави от ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още