IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва статистическо изследване на структурата на земеделските стопанства

Анкетьори ще посетят 40 хил. ферми

12:29 | 04.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на земеделието и храните ще проведе статистическо изследване на структурата на земеделските стопанства. Анкетирането ще се осъществи от началото на септември до 15 декември 2016 година, съобщи министерството.

Анкетите ще правят служители на отдел “Агростатистика” съвместно с областните дирекции “Земеделие”.

Специално наети и обучени анкетьори ще посетят включените в списъка за анкетиране стопанства. Те притежават служебни карти, издадени от областните дирекции, с които се легитимират. Данните за земеделската дейност за стопанствата се попълват от анкетьора в статистически въпросник. 

В списъка за анкетиране са включени около 40 хил. ферми. Те са определени чрез случаен подбор от 370 хил. стопанства, отчетени по време на преброяването на земеделските стопанства през 2010 година, като са включени и нови стопанства, създадени след това.

Основната цел на изследването е да се получи актуална и надеждна информация за състоянието и промените, които настъпват в броя, размера, структурата и технико-икономическата насоченост на земеделските стопанства.

Чрез статистическия въпросник се събира информация за отглежданите култури през стопанската 2015/2016 година, напояваните площи, броя на животните към 1 септември 2016 година, работната ръка и други основни характеристики.

Данните, които се събират с изследването, се използват само за статистически цели. Опазването на тайната на данните, и използването им само за статистически цели е гарантирано, съгласно Закона за статистиката. Индивидуалните данни за стопанствата не се разпространяват, не се предоставят на данъчни и социални служби и нямат юридическа стойност пред съда, уточняват от МЗХ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още