IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗП спря заблуди при оферти за обзавеждане

Верига за строителство и обзавеждане е публикувала неясна информация за цените, онлайн търговец заблуждава с невключени в цената артикули

10:33 | 23.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Присъстващото на снимката в единия казус чекмедже под леглото не е включено в цената. Снимката е илюстративна. <em>Снимка: Pixabay</em></p>

Присъстващото на снимката в единия казус чекмедже под леглото не е включено в цената. Снимката е илюстративна. Снимка: Pixabay

Верига за строителство и обзавеждане на домовете е публикувала в рекламни брошури неясна информация за цените на предлагани от нея артикули. Това е установила проверка на Комисията за защита на потребителите (КЗП), в резултат на която за констатираното нарушение търговецът ще понесе санкция до 30 000 лв. и няма да има право да прилага същата практика занапред, съобщават от комисията.

В изготвена и разпространена от веригата брошура с тираж близо 175 хил. броя е била поместена снимка на тръстикови щори, като е посочено, че цената от 4,89 лв. за брой важи за всички размери. 

На място се е оказло, че на тази стойност могат да бъдат закупени само най-малките щори с размер 60х120 см. В обекта обаче се предлагали още пет размера от същия вид щори, най-големите от които са над два пъти по-скъпи.

Когато с анонс за по-ниска цена за даден артикул потребителят вече е привлечен в обекта, е много вероятно той да не се откаже от покупка и импулсивно да реши да направи и по-висок от предвидения разход, за да се сдобие с необходимото. Именно на това разчитат търговците при прилагането на такъв тип нелоялни практики, адресирани към неограничен кръг потребители, поясняват от КЗК.

При проверка на онлайн търговец за мебели пък инспектори на комисията са установили друга заблуда. Тя се изразявала в това, че електронният магазин е представял комплект за обзавеждане на спалня, без да информира предварително клиентите, че посочената цена се отнася за част от изобразените компоненти.

В конкретния случай се е оказало, че присъстващото на снимката чекмедже под леглото не е включено в цената и може да бъде поръчано отделно срещу допълнително заплащане. Това обаче ставало ясно едва след доставката на спалнята и нейното сглобяване.

Некоректното действие на търговеца в случая ощетява потребителя поне по два начина, смятат от КЗК. Безспорно клиентът е заблуден какво точно ще получи срещу съответната цена. Нещо повече – прикритата информация може да стане причина той да закупи спален комплект, който е различен от желания и необходим за него, тъй като обикновено чекмеджето е ключов елемент при избора на модел на леглото. 

От КЗП потвърдиха пред Investor.bg, че случаят и с втория търговец е аналогичен - забрана за прилагането на практиката в бъдеще и глоба в размер на до 30 000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още