IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4725 са кандидатите за народни представители

Успешно приетите заявления за гласуване в чужбина са 44 950, 42% от тях са от Турция

17:59 | 02.03.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Общия брой на регистрираните кандидати за народни представители е 4725, като от тях независимите са 9. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова, предаде Агенция „Фокус“.

Регистрацията на 36 кандидати е заличена. Има 14 регистрирани кандидати, които не са били регистрирани в първото подаване на кандидатските листи. Установено е, че 7 от тях няма да имат навършени 21 години към изборния ден. За четирима кандидати е установено, че имат и друго гражданство, освен българско, а един кандидат е бил регистриран в 3 изборни района.

За участие за изборите са регистрирани 8 неправителствени организации с 82 лица, които ще извършват наблюдение на изборния процес. Международните наблюдатели са 3 организации, общо с 53 лица.

Успешно приетите заявления за гласуване в чужбина са 44 950, от които чрез дипломатическите и консулските представителства са подадени 1 807 заявления. Най-много са подадените заявления за Турция - 19 014. За Великобритания заявленията са 5 259, за Испания - 3 009, за САЩ - 2 778, за Германия - 2 775, и за Гърция - 1 416.

Заявленията са повече, отколкото за изборите за президент и вицепрезидент и за националния референдум през 2016 година, когато те са били 36 540, от които подадени чрез дипломатическите и консулските представителства - 5 968. Тенденцията е все повече български граждани да се възползват от възможността да подадат заявление за гласуване в чужбина през сайта на ЦИК.

В две държави извън ЕС има подадени заявления за образуване на повече от 35 секции и това са САЩ и Турция. Решението на ЦИК за разкриване на секциите ще бъде прието на 4 март. 

До 3 март трябва да бъде извършена проверка дали подалите заявленията за гласуване в чужбина отговарят на условията да бъдат избиратели. Ще се провери дали подалите заявления не изтърпяват наказание лишаване от свобода или не са поставени под запрещение.

До 7 март трябва да бъдат обявени от МВнР и от дипломатическите и консулските представителства списъците по места и държави на лицата, които ще бъдат включени в списъците за гласуване. До 9 март трябва да бъдат проведени консултациите за секционните избирателни комисии извън страната.

Седем са партиите, които имат право на медиен пакет в размер на 40 хил. лева, коалициите са 8, като само една от тях няма право на медиен пакет. Девет независими кандидати за народни представители също получават медийни пакети в размер на до 5 хил. лева.

Печатницата на БНБ ще отпечатва бюлетините за изборите на 26 март. Тя може да прехвърли част от работата на подизпълнители, ако отговорят на условията за печатане на ценни книжа.

ЦИК прие методически указания и с оглед прекратяване на процедурата за машинно гласуване. То ще става само с хартиени бюлетини.

От днес на страницата на ЦИК има нова секция за кандидатски листи - създадена е за улеснение на хората, които да могат да правят проверка по изборен район, партия или коалиция.

Още новини за изборите четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още