IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

168 млн. деца по света стават обект на трудова експлоатация годишно

Всяка година от бедствия са засегнати около 200 млн. души, над 30% от които са деца

16:58 | 12.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

168 млн. деца по света стават обект на трудова експлоатация. Това става ясно от данни на Международната организация на труда (МОТ) по случай Световния ден срещу детския труд, който се провежда вече 15 години на днешната дата - 12 юни. Апелът на кампанията тази година е "В конфликти и бедствия, защитавайте децата от детски труд!"

Тази година от МОТ обръщат внимание върху риска непълнолетните да бъдат въвлечени в трудова дейност в резултат на военни конфликти и бедствия, които водят до намаляване на работната сила в държавите, в които се случват.

Според данните на МОТ, цитирани ог Главната инспекция по труда, над 1,5 млрд. души живеят в държави, в които конфликти, насилие и нестабилност оказват негативно влияние върху качеството на живота. Именно в тези райони живеят значителна част от 168-те млн. деца, обект на детски труд.

Всяка година от бедствия са засегнати около 200 млн. души, над 30% от които са деца. Според статистика на Организацията на обединените нации над 50 милиона деца са били изселени от домовете си в резултат на конфликти, бедност и промените в климата, а още милиони са изправени пред неописуемо насилие в техните общности.

В Стратегията на Съвета на Европа за правата на детето се посочва, че децата в миграция са едни от най-уязвимите групи в Европа в наши дни. Достъпът на тези деца до образование, социални и здравни услуги е ограничен. Правата на тези деца, независимо от това дали са придружавани от своите родители, често се пренебрегват, а децата биват изложени на голям риск от трафик или трудова експлоатация.

Според Конвенцията за правата на детето на ООН, към която и България се е присъединила, минималната възраст за започване на работа "не трябва да бъде по-малка от възрастта на завършване на задължителното образование... във всеки случай не трябва да бъде по-малка от 15 години".

България е една от държавите, в които има определена една и съща минимална възраст - 16 г., за задължително обучение, регламентирано в Конституцията, и за започване на работа според Кодекса на труда, където пише, че наемането на лица, ненавършили 16 г., е забранено. Предвидени са и изключения - основно за "даровити деца, участващи в кино продукции, театрални постановки, музикални състави".

България е предвидила още една защита срещу експлоатацията на детски труд - наемането на непълнолетни без разрешение от ГИТ се квалифицира като престъпление. За всяко установено нарушение се уведомява прокуратурата и започва наказателно производство.

През 2016 г. в България са констатирани 99 нарушения, свързани с приемане на работа на непълнолетни лица без разрешение от Инспекцията по труда, докато през 2015 г. техният брой е 48.

През 2016 г. работодателите у нас са подали 5 283 заявления за разрешения за наемане на непълнолетни лица. Спрямо 2015 г. броят им е почти двоен. От тях са дадени 5 009 разрешения, като 90 от тях са за наемане на работа на лица до 16 години.

За първите пет месеца на 2017 г. в ГИТ са постъпили 1 232 искания за разрешения за работа на непълнолетни лица. Дадените разрешения са 993, от които 24 за лица, ненавършили 16 години. За сравнение за същия период на 2016 г. исканията са били 734. Най-често непълнолетни се наемат за извършване на дейности в хотелиерството, ресторантьорството и търговията през лятната ваканция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още