IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: По-висока заплата може да задържи българите в страната

Голяма част от хората търсят по-добро здравеопазване, социална среда и сигурност

10:41 | 15.10.18 г. 25
Калфин: По-висока заплата може да задържи българите в страната

Работната заплата остава основната причина за това над 1 млн. българи да обмислят да напуснат страната. Между 1000 и 3000 лв. е възнаграждението, което би задържало част от тези хора в България. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси и бивш социален министър. 

Той посочи, че не само ръст на заплатата би задържал българите у нас. Голяма част от обмислящите миграция търсят по-добро здравно обслужване, социална среда и сигурност, каза Калфин в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Гостът добави, че трудовият пазар в Европа вече е все по-достъпен и над 90% от обмислящите да напуснат страната са се насочили именно към европейски страни.

Наблюдава се увеличен дял на по-възрастните хора, смятащи да напуснат страната и да прекарат предпенсионните си години, работейки извън България. Не само липсата на работа е мотив, в голяма част от случаите хората не успяват да намерят работа по конкретна професия.

Обмислящите да напуснат страната не са само от райони с ниска икономическа активност, има и такива от областни райони, включително и София.

Според него за българския пазар са необходими висококвалифицирани служители от чужбина, а ниската работна заплата и привличането с нея на нискоквалифицирани кадри не би могло да бъде траен процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 11 rate down comment 1
deant
преди 5 години
по-скоро 50 годинки, момко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 3
Спесимен
преди 5 години
Тоя високопарния надолу да вземе да си дочете книжките. В Българияса налице тежки изкривявания на пазара(идеален такъв няма и в САЩ), както и на паричната политика. Последното е безспорно и предвид валутния ни борд(и нарушаването на правилата му), с който май само ние си останахме. Тук във връзката работодател-работник, последните ВИНАГИ са било слабия пол. Но музиката за този танц е към края си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 7
marto1992
преди 5 години
Правя си експеримент. Тоя разговор съм го водил с много хора. И най-важното е, че той не иска да прочете една статия. Не иска да се образова. Учил е едно време и му стига. Проблемът е, че 90% от хората са така. За това работят на черно, за това евтиния труд е единственото конкурентно предимство в България. Хубавото е, че вече се сменят поколенията. Лошото е, че системата се бори да се възпроизведе и тия 90% от хората без да осъзнават я подпомагат. А това може да се пребори единствено с образование.Виж Молдова, Беларус, Украйна - светли примери, че може и по-зле. Виж Полша, Естония и Чехия - светли примери какво ЩЕ стане в България до 5-10г. Просто в България активно се спъват промените и стават много по-бавно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 3
khao
преди 5 години
Не е работил, нормално е да мисли така, влез му в положението. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 28 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 5 години
Какви данъци бленуваш в държава в която властва сивата икономика и масово всичко се прави на сянка. Цели сектори като туризма, строителството, услугите са на черно. Заплати се договарят наполовина на уста, на половина малко над минималната/на светло/. После ако нешо шефа ти не е на кеф си оставаш с минимална заплата, няма синдикати, няма закони. Дивия Запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 30 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 5 години
Марто, прав си че пазара определя заплатите, НО пазара в България е МАЛЪК, ЕВТИН, СЛАБО КОНКУРЕНТЕН, и доминиран от желанията на работодателите за евтин труд. Освен ИТ сектора всипко е леш и блато. Но само един сектор не стига. Няма как всички да са капитани. Никъде в нормалните държави шефа ти не кара поршета, а ти вдвам да свързваш двата края. Комунизма етова което спъва България. Той никога не си е отишъл. Другаря Калфин на снимката е живото доказателство за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 8
khao
преди 5 години
пак тезата ти се основава на предположения :):) и пак предполагаш грешно, хахахаха. Аз ще ти дам по полезен съвет... вземи се хвани на работа, да поработиш малко и тогава ми приказвай. Един ден ще установиш че практиката е лееееко по различна от голата теория която пак е съмнително дали си усвоил, при положение че от един ясен коментар изкара супер грешните изводи ! Да ти преведа написаното от мен в коментар 1 ... писна ми да ме управялват некадърни и крадливи мутри! ти не си учил толкова колкота са ме крали мен (и не само мен)! и да, имам право да искам, защото плащам данъци на максимума! и в цялата си кариера винаги съм бил на светло ! ... истински комунист съм, лигльо ! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 9
marto1992
преди 5 години
Ако си по-млад вземи се образовай - прочети няколко книжки по макроикономика. Виж как работи пазарната икономика. Ще ти е полезно най-малкото да разбереш как работи пазарът на труда и от какво се определят заплатите. В момента звучиш като бабите пред блока, които още си живеят в народната република и цените и заплатите им се определят от партията. Прочети това, което ти пратих - ей така - да видиш колко лош човек съм и как са ме излъгали "лошите западняци".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
khao
преди 5 години
ти си функционално неграмотен, вадиш странни изводи и спориш без да има тема за спор ... но друго ми е интересно, според теб на колко години съм :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 11
marto1992
преди 5 години
Знам, другарю khao. И с други от по-старото поколение съм го водил тоя разговор. Разгледай това - https://***.tutor2u.net/economics/reference/circular-flow-of-income-and-spending Не може да не знаеш елементарни неща по макроикономика и да пишеш коментари в investor.bg. Просто се излагаш. Четох ти коментара, ето какво казваш -> 1) "заплатата отдавна не е основния фактор за емиграция" - похвали управлението на Бойко Борисов - един от проблемите е решен - доходите вече са на европейско ниво и не са основен фактор. Което просто не е вярно. 2) "и да ми е дигнете с 50%" - заплатите се определят от работодателите и индивидуалните ти умения, не от "тях". По това се познава веднага, че си другар. 3) "тиквата вдига паралено данъците, а социалните услуги са на ниво 0" - браво на тиквата, защото социални услуги се градят с пари от данъци. Без да осъзнаваш предлагаш болниците, училищата и детските градини да бъдат частни. Така няма да се плащат данъци и няма да са на "ниво 0", ама няма и да ги има за бедните. 4) "Разберете че хората не искат да ги управляват мутри и комунисти" - ти си от комунистите! Защо плюеш по своите? Може би не осъзнаваш, че си от тях. Моля те - изгледай видеото. Проучи някой неща по макроикономика. Научи как работи пазарната икономика. Ако имаш въпроси пиши - ще ти отговоря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още