IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: По-висока заплата може да задържи българите в страната

Голяма част от хората търсят по-добро здравеопазване, социална среда и сигурност

10:41 | 15.10.18 г. 25
Калфин: По-висока заплата може да задържи българите в страната

Работната заплата остава основната причина за това над 1 млн. българи да обмислят да напуснат страната. Между 1000 и 3000 лв. е възнаграждението, което би задържало част от тези хора в България. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Калфин, съветник на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси и бивш социален министър. 

Той посочи, че не само ръст на заплатата би задържал българите у нас. Голяма част от обмислящите миграция търсят по-добро здравно обслужване, социална среда и сигурност, каза Калфин в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Гостът добави, че трудовият пазар в Европа вече е все по-достъпен и над 90% от обмислящите да напуснат страната са се насочили именно към европейски страни.

Наблюдава се увеличен дял на по-възрастните хора, смятащи да напуснат страната и да прекарат предпенсионните си години, работейки извън България. Не само липсата на работа е мотив, в голяма част от случаите хората не успяват да намерят работа по конкретна професия.

Обмислящите да напуснат страната не са само от райони с ниска икономическа активност, има и такива от областни райони, включително и София.

Според него за българския пазар са необходими висококвалифицирани служители от чужбина, а ниската работна заплата и привличането с нея на нискоквалифицирани кадри не би могло да бъде траен процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 1
khao
преди 5 години
Принципно си хем прав, хем не си. :)) как не се намери някой комшия да види че нашата трева също е зелена? ... за изборите пак имам едно на ум, но ще го кажа друг път, че ще разводним темата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
И да се вдигнат заплатите, хората пак ще бягат, защото "тревата на съседа винаги е по-зелена". Ако наистина "не искат да ги управляват мутри и комунисти", явно упорито игнорират тези свои изисквания по време на изборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 9
khao
преди 5 години
определено звучиш като извънземен ... земните щяха да прочетът и разберат кво съм написал, а не да повтарят някви соц мантри като ботове ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 26
marto1992
преди 5 години
Другарю khao, от дълги години цените и заплатите не се определят от партията майка. Има едно нещо наречено икономически цикъл. Проучи го да видиш какви са паричните потоци в държавата. Щом заплатите са нагоре - и цените ще са нагоре. После пак заплатите ще са нагоре и пак цените ще са нагоре. А щом искаш подредена държава - значи искаш още по-високи данъци да плащаш, защото държава и социални услуги се градят с пари от данъци. А най-*** е, че за 30г трябваше да ги знаеш тези неща, а не сега да ти звуча като извънземен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 9
khao
преди 5 години
калъфин пак демагогства ... заплатата отдавна не е основния фактор за емиграция. и да ми е дигнете с 50%, при положение че тиквата вдига паралено данъците, а социалните услуги са на ниво 0, е се тая ! Кво като ми плащата повече на хартия !Разберете че хората не искат да ги управляват мутри и комунисти !Искаме подредена държава, а не крадлив катун в който шуробадженащината е правило !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още