IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: Лекарите имат водеща дума за ограничителните мерки

Надяваме се сега помощта да стигне много по-бързо до затруднените хора и компании, каза вицепремиерът

22:04 | 18.12.20 г. 6
<p>
	Вицепремиерът Томислав Дончев.&nbsp;<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Вицепремиерът Томислав Дончев. Снимка: Министерски съвет

Когато говорим за ограничителни мерки, водещата дума имат лекарите, а работата на политиците е да ги претворят в решения. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

По думите му учените и лекарите все още търсят обяснения за високия брой жертви в България, една от причините вероятно е лошият здравен статус на голяма част от българите.

Според Дончев през пролетта никой в Европа не е знаел какво представлява коронавирусът и затова са били необходими твърди ограничителни мерки. „През пролетта единственото, с което разполагаха лекарите, бяха медицинските протоколи от Китай, почти никой не се беше срещал с този вирус. Оттогава мина много време и беше извървян дълъг път. Лекарите, медицинските специалисти, болниците и техните управи до голяма степен се научиха как се третира това заболяване. Тъжен факт е, че не успяват да помогнат на всички, но системата натрупа опит“, каза вицепремиерът.

Закъснялото достигане на помощта до засегнатите хора и бизнеси у нас през пролетта Дончев обясни с необходимостта да се пренастроят всички системи. „Формите на подкрепа са коренно различни от начините, по които държавата е инвестирала пари до момента. Първите пари през май успяха да стигнат до затруднените хора и компании след около два месеца, сега се надяваме да бъдем много по-бързи“, каза Дончев.

По думите му целта е да бъде съхранена заетостта и да бъдат спасени компаниите. „Това е важно, защото тази криза ще отмине, но България трябва да има достатъчно компании, които да продължат да се борят на пазара и да градят българската икономика“. Според него е мобилизирана огромна подкрепа за нуждаещите се хора, включително чрез осигуряването на храна. „Общините със социалните патронажи правят необходимото за разнасяне на храна по домовете. Стремежът и е да достигнем до всеки“, каза вицепремиерът.

Според него основният акцент в плана на правителството за усвояването на 29-те млрд. евро от бюджета на ЕС са хората. „На плана не му липсва дързост, той трябва да помогне на България не само да се справи с последиците от пандемията, но и да постигне декарбонизация на икономиката, да произвежда, разходвайки много по-малко енергия, жилищните и публичните сгради да станат много по-енергийно ефективни, икономиката ни да стане много по-дръзка, иновационна и дигитална, за да се справим с предизвикателствата на съвремието“, каза Дончев.

На въпрос дали ГЕРБ се готви да управлява догодина вицепремиерът заяви, че една политическа сила трябва да участва в изборите именно с намерението да управлява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
Лекарите , които все още са лекари са вече много малко ... останалата голяма част от носещите бели манти са вече бизнесмени , за които човешкият живот има само парично изражение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 6
фиг.1
преди 3 години
Вчера Болсонаро бил казал на хората да не се ваксинират, защото ваксините можели да ги превърнат в крокодили. Сигурно под това разбирате "добър управник". Цяло щастие, че *** ъ т няма абсолютна власт, тъй че в Бразилия ваксинирането все пак ще бъде задължително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
В България водещата роля винаги е била на организираните престъпни групи в съучастие с корумпираните политици.Дончев да обясни защо сега да е по-различно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
redcretin
преди 3 години
"По думите му учените и лекарите все още търсят обяснения за високия брой жертви в България, една от причините вероятно е лошият здравен статус на голяма част от българите" *** наглия *** майничка!Инак се облизват за 29млрд, много ясно. А хората да и *** от болестта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Един беше казъл: - **** и държавата, щом аз съм и министър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Долна лъжа! Навсякъде по света лекарите се жалват, че политическите *** не ги слушат и нарочно прилагат тиранични мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още