IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарджишкото село Синитово е готово за втори референдум срещу каменоломна

Инвестицията очаква становището на Експертния екологичен съвет

12:57 | 05.08.21 г.
Пазарджишкото село Синитово е готово за втори референдум срещу каменоломна

Планове за изграждането на кариера за добив на строителни материали втора поредна година предизвикват отпор в  пазарджишкото село Синитово и околни села. В подписка хората категорично заявяват, че няма да позволят изграждането на поредната кариера в района, съобщи БНР.

„Кариерата влиза в Натура 2000 и не трябва да бъде разкривана”, казва говорителят на инициативния комитет Костадин Деянов. По думите му там ще има взривове, къщите ще се напукат, подземните води, които се използват за поливане, ще слязат по-ниско и това пряко влияе върху поминъка в района. 

Темата с кариерата има двегодишна давност. В края на 2019 г. жителите на Синитово проведоха референдум. На него 95% от гласувалите заявиха, че са против. След дълги съдебни процедури референдумът окончателно бе обявен за невалиден от ВАС заради техническа грешка.

Сега процедурата по реализирането на кариерата отново е в ход и жителите са готови да организират втори референдум.

Според доклад на сайта на местната екоинспекция възложител на проекта е строителната компания „Еко – Хидро 90” ООД. На 3 август Експертният екологичен съвет (ЕЕС) при РИОСВ Пазарджик е обсъдил инвестиционния проект за добив на мрамори и доломити в село Синитово. Очаква се становището да бъде оповестено утре, съобщиха експертите за Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още