IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преброяване 2021: Населението на България се стопи с 10% за 10 години

Само 34% от българите са се преброили електронно, показва предварителната оценка. Окончателните резултати ще бъдат обявени до края на 2022 г.

12:35 | 06.01.22 г. 54
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Населението на България към септември 2021 г. е 6 520 314 души. Това показва предварителната оценка на "Преброяване 2021", която беше представена на пресконференция на председателя на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски след проведеното национално преброяване, продължило от 7 септември до 10 октомври 2021 г.

Предстои все още данните да бъдат уточнявани след въвеждането на преброителните карти. Окончателните резултати няма как да са готови преди март тази година, уточни Цветарски, цитиран от bTV. Крайните и окончателни резултати от преброяването предстои да бъдат обявени до края на 2022 г. 

Преброени са 2 813 847 домакинства, или средно в едно домакинство живеят по 2,3 лица.

Само 34% от българите са се преброили електронно по време на кампанията, като това е една от причините обработката на данните да се забави. 

Оценката потвърждава задълбочаването на негативните демографски тенденции, съществуващи през последните 30 години в страната - намаляване и застаряване на населението, обезлюдяване на отделни територии на страната вследствие на отрицателния естествен прираст и миграционните процеси.

Брой на населението според преброяванията

От НСИ регистрират намаление на населението през последните четири преброявания, като най-голямо е то при преброяването през 2021 г. - с 844 хил. души, или с 11,5% спрямо 2011 година.

Естественият прираст за периода 2011 - 2021 г. е в размер на минус 448 хил. души, или 53% от общото намаление за периода. Останалите 47% се дължат на отрицателното салдо на външната миграция през периода.

Половата структура се запазва. Според оценката към 7 септември 2021 г. жените са 3 397 357, или 52,1%, а мъжете - 3 122 957, или 47,9% от населението на страната.

Разпределението на населението по възрастови групи показва задълбочаване на процеса на застаряване. Делът на лицата на възраст 65 и повече навършени години се увеличава с 5,4 процентни пункта спрямо 2011 г. и с 9,6 процентни пункта спрямо 1992 годна.

Намаляват броят и относителният дял на децата и лицата в активна възраст. Ако през 1992 г. 24% от населението е било до 17-годишна възраст, а 14% са били възрастните хора над 65 години, сега е точно обратното – 14% от населението е до 17 години, а 24% са над 65-годишни.

Относителен дял на населението по възраст според преброяванията

Наблюдава се продължаващо обезлюдяване на определени територии от страната.

Увеличава се населението в градовете, като 74% от населението на страната живее в тях. Спрямо преброяването през 2011 г. само София увеличава населението си с 14,7%. Всички останали области регистрират намаление на населението, като то варира между -8 и -26%. В селата пък живеят 25,7% от населението на страната.

Прираст на населението между преброяванията

Най-малка остава област Видин с население 74 хил. души, а най-голяма е област София с 1,48 млн. души.

Жилищата в страната са 4,182 млн. и се увеличават с 295 хил. спрямо 2011 г. Най-много жилища има в София, Пловдив, Бургас и Варна. Сградите се увеличават с 36 хил. (1,8%) спрямо 2011 г. Това се случва основно в градовете, където има развит туризъм: най-много във Варна, Бургас, Благоевград и Смолян. Сградният фонд в селата намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 10 rate down comment 3
kmilchev
преди 2 години
1200 евро средна заплата, а след данъците колко остават? 800-900 евра. Може би за украинците са си оферта ама кажи го на един швед или холандец и ще ти се изсмее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
отчет ли искаш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Нещо си се объркал, Полша настигна държави, като Португалия. Средна заплата над 1200 евро. Ха, периферия била - на най-богатия съюз в света, нека е "периферия".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ох, горкото, явно никаква представа си нямаш от профила на напусналите 3 милиона. Сигурно е заради средата ти - виждаш само тези от твоето ниво, т.е. бачкаторите. А коментарчето, че сме нямали нужда от тях е толкова невярно и глуповато, че нямам думи. Явно и от бизнес нямаш никакво понятие и не ти ясно, че в момента има огромен недостиг на служители, а новите чужди инвеститори почнаха да ни заобикалят, защото вече не останаха хора за нови заводи и цехове. То не става само със заучените опорки, ша знайш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 5
kmilchev
преди 2 години
Не разбираш, че когато една държава е периферия, тя винаги ще губи население. Полша е красива страна, но икономиката и е по-ниска от на Източна Германия тоест далеч е много от Западна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
За всичкознаещи специалисти по всичко и това ни е много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 9
abdul
преди 2 години
държавата няма нужда от тези 3 млн. души. и без друго те са нискоквалифицирани работници. Малцина от тях са наистина успешни. Останалите са просто роби, кръвен данък, слугинаж.Добре, че е свободния пазар, че да има кой да ги изхранва тези неудачници, които си мислят, че със смяна на средата ще си решат житейските проблеми.. това са хора, които винаги търсят проблемите вън от себе си, все друг им е виновен за неудачите.Наближава времето, да разберат, че и на запад са също толкова неудачни, за което ще трябва да им приготвим специална социална програма за реинтеграция.. (като при ромите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 6
mrynmryn
преди 2 години
В реддит постоянно получавам платени реклами от Дания, как ако съм квалифициран, мога да отида да работя там (сигурен съм, че гугъл знае какво и къде работя, защото ползвам техен мейл). Та Дания определено не чака само на собствена популация. Просто евтина работна ръка винаги ще намериш, квалифицираната е трудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 3
kmilchev
преди 2 години
Аз не вярва, че дори 6,5млн е вярно. Много добре бях запомнил числото 5,775млн от октомври миналата година след преброяването. Разбирам 100-200 хиляди да не са се преброили ама 800,000 е невъзможно. Вижда се ясно, че едни 500хиляди са ги добавили отнякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ей, мижитyp, повече от 3 милиона души напуснаха България, заради мизерията оставена от мисковските ти господари. Мизерия, години наред липса на перспекрива и управления на разни наследници на другарите. Дтржави, като Полша и Литва, където стандартът е в пъти по-висок от мизерната дупка раша, тепърва започнаха сега да връщат по малко от напусналите граждани. И добре, че е ЕС и свобидното движение и работа, че да се вдигне стандарта и у нас последните 10-15 години, че иначе и ние щяхме да сме същите скъсаняци, като пияниците. Или си мислиш, че трябва да се държат хората насила в държавата, а? Всеки живее където и както му харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още