IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътната агенция планира да ремонтира 3 хил. км пътища тази година

Ще се ремонтират Дюлинският проход и пътят Стара Загора - Нова Загора, както и ще се изберат изпълнители за ремонти на три тунела на "Тракия" и "Хемус"

13:18 | 12.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Около 3 хил. км пътища са включени в инвестиционната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за ремонт през тази година, съобщават от агенцията.

През 2022 г. текущ ремонт се планира за около 1 300 км пътища. За над 1 200 км ще продължат ремонтните дейности, започнали през миналата година. Основен ремонт ще се прави на 230 км, за които има проектна готовност, посочват от ведомството.

За близо 200 км от 230-те км пътища за основен ремонт са стартирали и обществени поръчки за избор на изпълнители.

В момента се разработват технически проекти за ремонт на близо 660 км. Заложено е през тази година да бъдат обявени процедурите за възлагане на проектирането при ремонта на над 2600 км пътища, допълват от пътната агенция. Те ще бъдат включени в програмите за ремонтни дейности през следващите години.

В институцията са постъпили и 210 предложения на граждани за ремонти.

Сред предложените от гражданите участъци, включени в ремонтната програма за 2022 г., е пътят през Дюлинския проход – най-кратката връзка между общините Варна и Бургас през Стара планина и алтернатива на първокласния път Варна – Бургас.

За основния ремонт на прохода, както и на още 10 отсечки в областите Бургас, Варна, Стара Загора, Хасково, Видин и Смолян са стартирани процедурите за избор на изпълнители и се предвижда до края на годината дейностите да бъдат възложени.

Предвиждат се и ремонти на пътищата Росен - Веселие - Ясна поляна и Маринка – Визица в област Бургас, както и пътят Раброво-Периловци-Шишенци в област Видин.

През тази година е предвиден да стартира и ремонтът на отсечките Лозенец - Царево – Малко Търново, Ябълчево – Айтос и Братово – Полски извор в област Бургас; Здравец – Аврен – Синдел и Провадия - Ветрино в област Варна; Видин-Кула в област Видин; Мездра – Горна Кремена в област Враца; Кардам – Генерал Тошево в област Добрич; Пазарджик – Батак в област Пазарджик;  Крушовица – Садовец в област Плевен; Първомай - Градина в област Пловдив; Ботевград – Рашково в област София; Стара Загора–Нова Загора в област Стара Загора; Свиленград – Маточина в област Хасково и други.

През тази година ще бъдат обявени и процедури за избор на изпълнители и строителен надзор при основния ремонт на тунелите „Траянови врата“ на магистрала „Тракия“, както и „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на магистрала „Хемус“.

Чрез програмите за текущо поддържане ще започнат и ремонти на участъци от първокласните пътища Плевен - Луковит, Търговище - Буховци – Белокопитово, Първомай – Хасково, както и второкласните отсечки Козлодуй – Оряхово, Тервел - Стефаново, Одърци - Оброчище и други.

През тази година ще завършат ремонтите на първокласните пътища Тервел - Стефаново и Одърци - Оброчище, както и на второкласните пътни отсечки Вардим - Свищов, Видин - Кула, Генерал Тошево-Кардам - граница Румъния, Разград - Просторно, Нови пазар - Изворник, както и на участъци от третокласната пътна мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още