IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Семейното подоходно облагане не решава демографски проблеми

Идеята за данъчна полиция се оказа прекалено амбициозна, призна финансовият министър, но допълни, че ще има промени в данъчното законодателство

10:17 | 14.01.13 г. 18
<p>
	<em>Данъчната полиция се оказа прекалено амбициозна идея, призна Симеон Дянков. </em>Снимка: Министерство на финансите</p>

Данъчната полиция се оказа прекалено амбициозна идея, призна Симеон Дянков. Снимка: Министерство на финансите

Семейното подоходно облагане е грешна политика за подобряване на демографската ситуация, коментира в студиото на БНТ финансовият министър Симеон Дянков. „В предишната си работа в Световната банка съм виждал много анализи какво стимулира раждаемостта“, допълни той.

„Не става въпрос за пари – решението за второ и трето дете в нито една държава не е свързано с това колко пари директно получаваш за това дете“, обясни още Дянков. Решението за повече деца е свързано с това колко лесно е да бъде издържано семейството и по тази причина започваме с детските градини, а после ще бъдат изграждани и нови училища, коментира финансовият министър.

Решението за раждане на деца е емоционално и не зависи от средствата, плащани конкретно за децата, смята Дянков. За него решението на демографския проблем в България са социалните облекчения за семействата, а именно достъп до образование, медицински грижи и т.н.

Първи стъпки за въвеждане на данъчната полиция

Що се отнася до идеята за създаването на данъчна полиция идеята засега се оказала прекалено амбициозна, става ясно още от думите на финансовия министър. Известни промени обаче ще има и те ще станат факт до април – май, надява се Дянков. Той даде пример в каква насока ще бъдат измененията.

„При обикновена ревизия, ако в документите е записано, че в предприятието работят 10 души, а данъчният инспектор вижда през прозореца, че в двора работят 20 души, по сегашното законодателство той не може да реагира по никакъв начин, защото ревизията не е по тази тема“, обясни финансовият министър.

С промените данъчните служители ще могат да снемат устни обяснения и така да бъде започнато разследване по темата, което обаче ще бъде продължено от прокуратурата. Това е начална стъпка за трупане на опит за данъчните ревизори.

Ще има ли по-високи заплати за президента и премиера?

“Съзнаваме, че не е сега времето за увеличаването на заплатите на администрацията и този законопроект ще изчака по-добри времена“, обясни още Дянков по повод идеята за увеличаването на заплатите на президента, министър председателя и на председателя на Народното събрание.

Финансовият министър обясни, че темата не е нова – от април на 2012 година е, но тогава предложението не е получило одобрението на премиера Бойко Борисов. По време на управлението на Тройната коалиция висшата администрация е получавала доходи от участие в управителни съвети на компании и по тази причина заплатите не са били повишавани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 3
serafima
преди 11 години
Добрутро, Минке! Чак сега това посредствено, но властолюбиво момче осъзнава някои неща, които сериозните икономисти и демографи обсъждат от повече от две десетилетия. България е характерна с твърде висока интензивност на депопулация и стареене на населението и никакви палеативи не могат да променят положението. Това, което се "пуска" на населението за обсъждане, е стръв за дървеници. Да създават впечатление, че разбират нещата и ги владеят. Да, ама не, както казва един наш журналист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 1
vzhekoff
преди 11 години
Няма да настане сеч - правят се едни "доброволни отряди на трудещите се", отделно мутрите сега седят половината без работа... Може и малко жандармерия, "горска полиция". Да видим кой е по-по-най-.Пускаш и скинарите малко да поовършеят и *** ще има да си помислят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
2 деца в семейство теоретично възпроизвеждат населемието, но не водят до прираст. На практика при засилена емиграция предимно на млади българи и естественото отмиране на възрастните, населението у нас намалява драстично.За да има прираст, трябва да се разждат мин. по 3 деца на 2-*** родители, което е все по-рядко в развитите държави. Колкото повече културата и манталитета се фокусират върху повишеното потребление и качеството на живота, толкова по-малко деца се създават. Това в крайна сметка се връща като бумеранг след години и унищожава обществото. Нуждата от млади работещи се задоволява от "внос". Нападат го и го подчиняват по-многобройни и по-млади общности, независимо, че са по-неразвити в технологично и културно отношение. Те получават наготово цивилизация, която "ашладисват" с по-жизнения си организъм, но променят генетично населението.Примери в историята бол! Само да има човек очи да вижда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 3
FINTA
преди 11 години
На никой не му стиска. Да не говорим, че точно комунистите направиха майчинството 2 г. което го няма никъде в цивилизования свят. 90% от разчитащите на тея 240 лева са от малцинствата, други 10 са слабограмитните. Айде сложи и 35 лева на ***, при положение, че имаш 5 - за какво *** да работи за 500 лева? От друга страна така наречената социална политика цели туширане ескалацията на битовата престъпност. Представяте ли си стотици хиляди освирепели *** без тея 200 лева? По селата хептен ще настане сеч. Не са толкова прости нещата и нека не се бием по гърдите, че *** им помощите и готово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 5
doba
преди 11 години
Хер Флик отново се изказва неподготвен/в последната година от мандата/.Посочените от него 'социалните облекчения за семействата, а именно достъп до образование, медицински грижи' ги има и в момента, но родените намаляват!Той не споменава и дума за сигурност и предвидимост, които са ключови в случая/цялото Правителство, вкл. и Дянков, си мени мнението на всеки час/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 6
rumen221
преди 11 години
FINTA,"- КОЙТО ГО Е СТРАХ ОТ МЕЧКИ - НЕ ХОДИ В ГОРАТА...!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
FINTA
преди 11 години
Абе имаш известни просветления, *** на места си се леко поизхвърлил. Счетоводството в БГ е достатъчно "гъвкаво" за да се изкара корпоративния данък минимален. А тва за ДДС-то имаш ли представа, че стоките от производител - потребител ще поскъпнат с 30-40% само заради ДДС разликите? Не само Дянков го е страх да ги направи тея реформи. Тогава всичкото *** ще се вдигне на бунт, щото няма да му е удобно. Има какво да се работи в тая насока... прав си. И не спонсорство на непълнолетни, ами никакво майчинство за хора без поне основно образование. И т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 10
rumen221
преди 11 години
ДЯНКОВ,ПАРИ ЗА ДЕТСКИ И ЗА ПЕНСИИ ИМА В ИЗОБИЛИЕ, НО МЛЯКОТО Е ПОД КРАВАТА (фирмите), А НЕ ПОД ВОЛА (работещите)!!! Дянков, (А ТИ СТАНИШЕВ СИ ЗАПИСВАЙ ЩЕ ТЕ ИЗПИТВАМ) Сега, НА ТРЪГВАНЕ ЗА АМЕРИКА разбери най-после, че В БЪЛГАРИЯ ИМА ПАРИ ЗА ВСИЧКИ, НО ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДЕ!!!- ДАНЪК ВЪРХУ БАНКОВИТЕ ТРАНЗАКЦИИ - УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДАНЪК ПЕЧАЛБА, НА НЕИНВЕСТИРАНАТА И В ПРОИЗВОДСТВО ЧАСТ от 10 на 30%...- УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДАНЪК ДИВИДЕНТ (от собственост) ОТ 5 НА 27,5%(защото НОРМАЛНИТЕ хората плащат върху доходите си от труд - 10%ДОД + 27,5% осигуровки...!!!- "МАЙЧИНСКИ" САМО ЗА ПЪЛНОЛЕТНИ МАЙКИ... (по Конституция - грижите за децата до 18г., е НА РОДИТЕЛИТЕ ИМ)!!!- МАХАНЕ ТАВАНА ЗА ОСИГУРЯВАНЕ, НА ВСИЧКИ ДОХОДИ ОТ ТРУД И ДОХОДОНОСНА СОБСТВЕНОСТ (капитал)!!!!НО И...!- 10% ДОД, с НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ, РАВЕН НА СОЦИАЛНИЯ МИНИМУМ, който сега е 562лв...!!!- НАМАЛЯВАНЕ ДДС НА 10%, БЕЗ ДА СЕ ВРЪЩА НА НИКОГО!!!- НАМАЛЯВАНЕ НА ДАНЪК ПЕЧАЛБА ЗА ИНВЕСТИРАНА И ЧАСТ на 5% и на 1%... в 50 НАЙ-СЛАБО РАЗВИТИ ОБЩИНИ - Европа препоръча ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ С 12 ГОДИНИ ПО-НИСКА ОТ СРЕДНАТА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА, която в България е 72 години или пенсии на 60 години и забрана за работа на държавна работа!!!И най-важното:- ИНВАЛИДНИТЕ ПЕНСИИ ДА СЕ ПЛАЩАТ ОТ ДАНЪК ЗДРАВЕ ИНВАЛИДНОСТТА Е ХРОНИЧНО НАРУШЕНО ЗДРАВЕ, А НЕ ТРУДОВ СТАЖ!!!!ТАКА БЮДЖЕТА МОЖЕ ДА СЕ УДВОИ!!!- Щом Дянков го е страх да го направи - да си ходи пак да работи, като второразряден счетоводител... в СБ.(- А ТИ СТАНИШЕВ ЩЕ ИМАШ 6 МЕСЕЦА СЛЕД ИЗБОРИТЕ ДА ГО ВЪВЕДЕШ!!!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 5
Nikodim
преди 11 години
Защо Дянков вдигна този шум (за увеличаването на заплатите на президента, министър председателя и на председателя на Народното събрание)?За да може ББ да излезе и да отхвърли това непопулярно предложение.Ликуй ,народе! Бащицата, загрижен за народното благо, се отказва от повишение.Банален и прозрачен пи-ар номер !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 7
data
преди 11 години
Дянков поне има някаква позиция , а не както всички останали - да се раздават пари на калпак . Според мен политиката е правилна - така поне не се наливат пари в *** машина за бебета .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още