IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Семейното подоходно облагане не решава демографски проблеми

Идеята за данъчна полиция се оказа прекалено амбициозна, призна финансовият министър, но допълни, че ще има промени в данъчното законодателство

10:17 | 14.01.13 г. 18
<p>
	<em>Данъчната полиция се оказа прекалено амбициозна идея, призна Симеон Дянков. </em>Снимка: Министерство на финансите</p>

Данъчната полиция се оказа прекалено амбициозна идея, призна Симеон Дянков. Снимка: Министерство на финансите

Семейното подоходно облагане е грешна политика за подобряване на демографската ситуация, коментира в студиото на БНТ финансовият министър Симеон Дянков. „В предишната си работа в Световната банка съм виждал много анализи какво стимулира раждаемостта“, допълни той.

„Не става въпрос за пари – решението за второ и трето дете в нито една държава не е свързано с това колко пари директно получаваш за това дете“, обясни още Дянков. Решението за повече деца е свързано с това колко лесно е да бъде издържано семейството и по тази причина започваме с детските градини, а после ще бъдат изграждани и нови училища, коментира финансовият министър.

Решението за раждане на деца е емоционално и не зависи от средствата, плащани конкретно за децата, смята Дянков. За него решението на демографския проблем в България са социалните облекчения за семействата, а именно достъп до образование, медицински грижи и т.н.

Първи стъпки за въвеждане на данъчната полиция

Що се отнася до идеята за създаването на данъчна полиция идеята засега се оказала прекалено амбициозна, става ясно още от думите на финансовия министър. Известни промени обаче ще има и те ще станат факт до април – май, надява се Дянков. Той даде пример в каква насока ще бъдат измененията.

„При обикновена ревизия, ако в документите е записано, че в предприятието работят 10 души, а данъчният инспектор вижда през прозореца, че в двора работят 20 души, по сегашното законодателство той не може да реагира по никакъв начин, защото ревизията не е по тази тема“, обясни финансовият министър.

С промените данъчните служители ще могат да снемат устни обяснения и така да бъде започнато разследване по темата, което обаче ще бъде продължено от прокуратурата. Това е начална стъпка за трупане на опит за данъчните ревизори.

Ще има ли по-високи заплати за президента и премиера?

“Съзнаваме, че не е сега времето за увеличаването на заплатите на администрацията и този законопроект ще изчака по-добри времена“, обясни още Дянков по повод идеята за увеличаването на заплатите на президента, министър председателя и на председателя на Народното събрание.

Финансовият министър обясни, че темата не е нова – от април на 2012 година е, но тогава предложението не е получило одобрението на премиера Бойко Борисов. По време на управлението на Тройната коалиция висшата администрация е получавала доходи от участие в управителни съвети на компании и по тази причина заплатите не са били повишавани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 15 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
ясно е, че не може да се реши проблема, но сегашното е доста лошо.Анализите показват, че ако може да има работеща политика по въпроса то тя трябва да бъде насочена към 2-рото дете - за него трябва да има по дълго изцяло платено майчинство и подпомагането да е насочено към това повече семейства да имат по 2 деца. Повече не трябва да се спонсорират, защото при над 3 деца на практика родителите не могат да ги гледат чисто физически като време. Подпомагането трябва да е на база опростени данъци като ДОД. за да се симулират хората с възможности, а не бедните и ***, както е в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
rumen221
преди 11 години
ПРИЯТЕЛИ Политик, който убива родителите си и изяжда децата си не е човек, а ***!Конституция на РБ.Чл. 14. Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществотоЧл. 47. (1) Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители И СЕ ПОДПОМАГА ОТ ДЪРЖАВАТА. (2) Жената майка се ползва от ОСОБЕНАТА ЗАКРИЛА НА ДЪРЖАВАТА, която й осигурява платен отпуск преди и след раждане, безплатна акушерска помощ, облекчаване на труда и други социални помощи.И СЛЕД КАТО:Чл. 6. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.ОГРАНИЧЕНИЯТА ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА МАЙЧИНСКИ (350лв. и всички други) СА ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
vzhekoff
преди 11 години
Започвал с детските градини - мандатът свърши, а те започвали ! В София управляват вече 8 години и не го решиха този проблем. И не е вярно, че семейното подоходно облагане не решава проблема. Вместо да вземате парите от работещите българи и да ги давате на ***, просто не ги вземайте.*** !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
Проблемът не е в събирането на данъците, а в разпределянето им след това. В моментът работещите и полезни граждани са използване като дойни крави, принудени да спонсорират размножаването на най-зловредната *** - и точно това трябва да се промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още