IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Вътрешното търсене и износът ще определят динамиката на БВП

Външната среда остава основният източник на несигурност за българската икономика, посочват от централната банка

16:38 | 31.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на горивата ще помпат инфлацията

През първото тримесечие на 2017 г. беше преустановен дефлационният тренд и към март годишната инфлация възлезе на 1%. Основен принос за това имаха повишаващите се от втората половина на 2016 г. международни цени в евро на петрола и храните.

Фактор за поскъпването на непреработените храни бяха и неблагоприятните метеорологични условия в страната в началото на 2017 г., поради които се повишиха разходите за местно производство и транспорт на зеленчуците, отчитат от БНБ.

Административно определяните цени бяха друга група с положителен принос за инфлацията през първите три месеца на годината, което отразяваше основно увеличението на акцизната ставка върху тютюневите изделия, констатират в централната банка.

Очакванията са през второто и третото тримесечие на 2017 г. инфлацията да следва тенденция към плавно повишаване в резултат на предвижданото значително нарастване на годишна база на международните цени на петрола и на основни суровини в евро.

Източник: Световна банка

Пренасянето на по-високите цени на горивата върху цените на природния газ, топлоенергията и електроенергията ще бъде допълнителен фактор за нарастване на потребителските цени през следващите месеци, убедени са в БНБ.

Специалистите се надяват, че в съответствие с очакванията за подобряване на глобалната икономическа активност може да се очаква външното търсене на български стоки и услуги да продължи да нараства на годишна база през второто и третото тримесечие на 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още