IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Горанов: Интеграцията в европейската инфраструктура е от полза за България

Ако цената за влизане в еврозоната е 1% инфлация, то тя си заслужава, смята финансовият министър

22:13 | 26.01.18 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повече интеграция в европейската инфраструктура е от полза за България, заяви финансовият министър Владислав Горанов пред БНТ. Той съобщи, че се водят интензивни преговори с Европейската централна банка (ЕЦБ) за влизането в ERM II.

На този етап от институцията няма аргументи против влизането на страната ни във валутния съюз.

"Ние сме готови и трябва да настояваме пред нашите европейски партньори да ни приемат или да дадат точни аргументи защо не е време за това", каза той и припомни, че с влизането си в ЕС страната ни е поела ангажимент да стане член на валутния съюз. 

Финансовият министър обясни, че отдавна България е въвела валутен борд и одавна търпи всички негативи от членството в еврозоната, но без да се възползва от доверието и позитивите.

Горанов смята, че страховете, че въвеждането на еврото ще повиши цените "Пазарът регулира цените", категоричен беше той и посочи за пример ситуацията в Литва, Латвия и Естония - страните, които последно бяха приети във валутния съюз. Там цените са се повишили с около 1%, но не е ясно дали това е в резултат от еврото или от естествена инфлация.

"Ако нещо в момента струва 1,95 лева, е много възможно то да струва 1 евро", каза още финансовият министър и допълни, че "ако цената за влизане в еврозоната е 1%, тя си заслужава".

Горанов коментира още и вота на недоверия от страна на опозицията с мотив липса на борба с корупцията. Спореднего България съвсем не е най-корумпираната страна в ЕС и допълни още, че конкретните данни за корупция трябва да бъдат представени в съда.

Финансовият министър беше един от членовете на правителството, който не подкрепи Истанбулската конвенция. Днес той обясни, че мотивът му е бил, че ратификацията се извършва без дискусия.

"Ако не приемем Истанбулската конвенция, ще останем от другата страна Босфора", категоричен беше Горанов.

Още по темата за членството в ERM II можете да намерите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
georgi_shum
преди 6 години
:) кавичките за уникални съждения, неволно си ги изтървал нали? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
data
преди 6 години
Много интересен анализ , особено съм впечатлен от прогнозата за инфлацията - просто уникални съждения и поемам ангажимента да ти напомня за тях примерно след година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
scott
преди 6 години
ГОРЯНИН! ИЛИ СИ ГЬОНУРАТ И ВОДИШ ПРОПАГАНДА, ИЛИ ТИ ДЪРПАТ КОНЦИТЕ И СИ ПОКАЗВАШ ГОЛЕМИА, МЕК.........................Начи да ти кажем: паричното предлагане в България се е повишило с 35% зарад еврофондовете. ИСКАШ ИЛИ НЕ ИСКАШ - 50% ИНФЛАЦИЯ В РАМКИТЕ НА 1-2 ГОДИНИ Е НЕИЗБЕЖНА! СБОГОМ МААСТРИХТ!И КАКВО Е ТОВА: "Ние сме готови и трябва да настояваме пред нашите европейски партньори да ни приемат или да дадат точни аргументи защо не е време за това", А? СЕ ЕДНО КАЗВАШ: МИ НИЕ ОТ ГОДИНИ ПОКАЗВАМЕ ИГРАТА НА ИСПАНИЯ, МАКАР, ЧЕ НЕ УЧАСТВАХМЕ НА СВЕТОВНИТЕ ФИНАЛИ. ТРЕБВА ДА НИ СЕ ВРЪЧИ НАПРАВО КУПАТА И ДА НИ ОБЯВЪТ ЗА СВЕТОВНИ. ТА, хората ни дадоха шанс, но ние го пропиляхме. изпокрадохте сичко де що може, убихте ХОРАТА В БЪЛГАРИЯ и сега нема кво да продавате, немате аргументи за СДЕЛКА и ви спускат заповеди. Ше ви дадът - ПО ЗАСЛУГИТЕ. "ПОЛИТИЧЕСКО РЕШЕНИЕ" НЕМА ДА ИМА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още