IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в ЕС ще предлагат облекчения на широк кръг клиенти при еднакви условия

Плащанията по кредити могат да бъдат отложени или намалени за периода на действие на извънредното положение, според указанията на ЕБО

20:39 | 02.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Докато действа мораториумът, финансовите институции ще оценяват вероятността длъжниците да спрат да плащат задълженията си след края на извънредните мерки. С приоритет трябва да се правят оценки за вероятността от забавяне на плащанията след края на мораториума и когато всички мерки за търпимост се прилагат малко след края на мораториума. Оценките трябва да се правят на базата на актуалния график за плащане на заемите, като се има предвид, че пандемията може да повлияе на кредитоспособността на заемателите.

Всяка форма на смекчаване на кредитния риск, като гаранции, предоставяни от трети страни, не трябва освобождава институциите от провеждането на тази оценка и да засягат резултатите от нея, допълват от ЕБО.

Припомняме, че към момента именно стриктното спазване на европейското законодателство не даваше възможност на банките в България да облекчат клиентите си, които имат затруднения, породени от корона кризата.

Подготвяният мораториум върху вноските по кредитите, за който даде заявка премиерът Бойко Борисов, трябва да бъде факт тази седмица. Той дори обеща съвместна пресконферецния с шефовете на банките. Причина за забавянето бе изготвянето на конкретните указания от Европейския банков орган (ЕБО).

Трябва също да отбележим, че няколко пъти от Българската народна банка (БНБ) и Асоциацията на банките в България (АББ) коментираха, че без въпросните указания в страната ни няма как да се прилагат мерките, валидни за целия ЕС. 

Банкерите твърдят, че въведените от част от националните правителства мораторуми, а не като единна мярка съгласно законодателството на ЕС, създават правна несигурност.

"В Европейския банков орган продължават консултациите, за които Българската народна банка вече съобщи и в които участваме като член на Съвета на надзорниците, във връзка със законовите и частните мораториуми върху плащанията по банкови кредити в контекста на ситуацията с Covid-19. На настоящия етап е финализиран проект на указание на ЕБО по отношение на тези мораториуми. Проектът ще бъде гласуван в ЕБО на 2 април 2020 г. до края на работния ден", посочиха вчера от БНБ. 

Казано иначе, на база указанията на ЕБО БНБ ще изготви решение и ще  изиска от търговските банки да предложат за утвърждаване в БНБ единен проект на правила за частен мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с Covid-19.

Очакванията са, че в Българя мораториумът ще даде възможност гражданите и фирмите да не плащат вноските по кредитите си по време на извънредното положение. Той трябва да бъде предложен от самите банки, а БНБ да го „валидира“. По забавените вноски няма се начисляват наказателни лихви, а задълженията няма могат да бъдат обявявани за предсрочно изискуеми. Опрощаване на задълженията обаче няма да има и  след отпадане на извънредното положение те ще останат дължими. Възможно е да се стигне и до предоговарянето им.

Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България (АСБС) вече поиска от държавата да въведе 9-месечен мораториум върху плащанията на главници по кредити за всички длъжници, чийто бизнес е засегнат от мерките срещу коронавируса. 

Подобна мярка вече беше приложена в част от европейски страни. Румъния въведе 9-месечен мораториум върху плащанията на главници. В Унгария срокът е до края на 2020 г. В Полша е обявен частен мораториум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още