IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

102 млн. лв. от концесии са влезли в Сребърния фонд за миналата година

В края на януари във фонда има 3,306 млрд. лв., което е с 14 млн. лв. повече спрямо декември 2020 г.

16:49 | 04.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

102,2 млн. лв. от концесии са постъпили в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (по-известен като „Сребърния фонд“) през 2020 г. За 2019 г. сумата е 101, 1 млн. лв. Това става ясно от отговор на финансовия министър Кирил Ананиев на запитване от депутата от БСП Лало Кирилов.

От отчета на Ананиев става ясно още, че през 2019 г. постъпленията във фонда са в размер на 1,1 млн. лв., а през 2020 г. по това перо са дошли 1,3 млн. лв. Приходите от други източници, определени със закон или с акт на Министерския съвет през 2019 г., са в размер на 2,6 млн. лв., а през 2020 г. са 2,7 млн. лв.

„Съгласно Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система  в полза на фонда от централния бюджет се отчисляват средства от паричните постъпления от приватизация и приходите от концесии, отчетени по държавния бюджет, 25% от отчетения за съответната бюджетна година излишък по държавния бюджет, както и приходи от други източници, определени със закон или с акт на Министерския съвет. Приходите от други източници, определени със закон или с акт на Министерския съвет, са средства от глоби, имуществени санкции и неустойки, свързани с приватизационния процес“, обяснява в отговора си Кирил Ананиев.

Лало Кирилов поиска от финансовото ведомство и справка за това какъв е броят на инвестиционните портфейли от фонда, каква е структурата на всеки едни от тях и каква е доходността им по видове активи и по портфейли към края на 2019 г. и 2020 г.

Ананиев обаче припомня, че на 16 декември правителството прие Дългосрочната инвестиционна политика на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система и Средносрочната стратегия за инвестиране на средствата на Фонда за периода 2021-2023 г. Двата документа са одобрени от Управителния съвет на Фонда и предвиждат запазване на прилагания досега консервативен подход за управление на активите, при спазване на принципите за надеждност, ликвидност и прозрачност.

„Настоящите пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционен риск, поради което най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата на Фонда е тяхното депозиране в отделна сметка в Българската народна банка или други инструменти по сметки в нея“, посочва Ананиев.

Така на практика резервните пари за пенсии, които трябва да гарантират стабилност на пенсионната система, ще се управляват все така консервативно, както и предишните години и това според управляващите е най-безопасната стратегия.

Бизнесът от години настоява постъпленията в Сребърния фонд да се подкрепят с допълнителни източници, но от отговора на финансовия министър не се очертава това да се случи. По закон би следвало фондът да се пълни от бюджетните излишъци, от пари от концесии и приватизация, но и отново по закон не може сумите в него да бъдат инвестирани. 

Финансовият министър посочва още, че времевият хоризонт на средносрочната стратегия за инвестиране на средствата в Сребърния фонд е периода 2021-2023 година и акцентира върху управлението на паричния ресурс на фонда в средносрочен аспект. „Предвид пазарните условия постигането на по-висока номинална доходност би било свързано и с поемането на по-голям риск. Същевременно, рискът средствата на фонда да намаляват е неприемлив от гледна точка на основната му функция, а именно – осигуряване на устойчивост на държавната пенсионна система“, пише в отговора.

На въпроса какви са възнагражденията по договорите за управление за всеки един инвестиционен портфейл по години за периода от 2019 г. до 2020 г. няма информация.

Днес от финансовото министерство пуснаха и данни за наличните средства в Сребърния фонда. В края на януари сумата възлиза на 3,306 млрд. лв., от които 3,283 млрд. лв. са депозирани в отделна сметка в БНБ. През януари тази година парите са с 14 млн. лв. повече спрямо декември 2020 г., когато са били в размер на 3,292 млн. лв.

Трансферираните през януари 2021 г. средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в Държавното обществено осигуряване (ДОО) са в размер на 13,98 млн. лв.

Припомняме, че Сребърният фонд бе създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв., като за 14 години в него са се натрупали едва 1,3 млрд. лв. допълнителни средства. Предназначението му е да подкрепя пенсионната система, но реално средствата в него не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца. Дефицитът в системата възлиза на над 5 млрд. лв. за 2020 г.

От 2011 г. парите във фонда не носят никаква доходност и седят на депозит в БНБ при нулева лихва

сф сф

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още