IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК подкрепя Германия и Франция за икономическо правителство на еврозоната

Председателят на комисията Барозу и комисарят за валутната и монетарната политика одобряват и въвеждането на допълнителни данъци върху финансовите транзакции

10:53 | 17.08.11 г. 7
<p>
	Жозе Мануел Барозу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жозе Мануел Барозу. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и европейският комисар по валутната и монетарна политика Оли Рен подкрепиха предложението на лидерите на Германия и Франция за създаване на икономическо правителство на еврозоната с постоянен ръководител и за въвеждане на допълнителни данъци върху финансовите транзакции, се посочва в съвместно изявление на еврокомисарите.

Вчера германският канцлер Ангела Меркели и френският президент Никола Саркози проведоха среща, след което предложиха да бъде създадено икономическо правителство на еврозоната и за негов председател да бъде назначен президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой.

Саркози отбеляза, че новият орган може да има мандат от 2 години и половина. Днес се очаква Германия и Франция да изпратят писмо с такова предложение до Ван Ромпой. Според Меркел новият орган ще заседава 2 пъти годишно, като решенията му ще бъдат задължителни за държавите от еврозоната.

„Редовните и периодични срещи на високо равнище на лидерите от еврозоната и наличието на постоянен ръководител ща дадат своя принос в по-силното политическо управление на региона“, се посочва в изявлението на Барозу и Рен.

Липсата на общо икономическо правителство затруднява провеждането на единна монетарна политика, която се осъществява от Европейската централна банка и централните банки на отделните държави членки на еврозоната.

Срещи на високо равнище на нейните лидери се провеждат редовно и сега, но се свикват по извънредни поводи, например за одобряване на втория спасителен финансов пакет за Гърция.

ЕК подкрепя и идеята за събиране на допълнителни данъци от участниците на пазарите. „Данъците върху финансовите транзакции ще станат ключов елемент в гарантирането на по-справедливия принос на финансовите пазари в държавните бюджети“, се подчертава в съобщението.

По-рано бе съобщено, че самата ЕК смята да направи предложения за подобни данъци в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 12 години
Така е. Пълната синхронизация на косвеното облагане е просто въпрос на време. Тогава обаче ще е интересно, кой и как ще разпределя приходите - националните правителства или центалата в Брюксел..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
На база пряко облагане няма как да се случи каквото и да е - просто различията са прекалено големи . При коственното - да може да се постигне разбирателство . При акцизите има такова например - т.н. минимални ставки са факт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi_shum
преди 12 години
Принципно си прав. Но си мисля, че ще се спрат на някакъв среден вариант. Като освен косвените налози ( част, от които като мита, акцизи и т.н са малко или много уеднаквени ) ще има стремеж към уеднаквяване и на част от преките данъци. И понеже за изравняване на личните подоходни данъци е абсудно да се горови за момента, предполагам, че ще се спрат на корпоративния данък. Според мен ако се отиде към уеднаквяване само на едните и сводобно определяне на другите дисбалансите между отделните страни ще си остнат, и дори увеличат. Но като цяло голямата цел, макар и в не обозримо бъдеще, трябва да е уеднаквяване на лихвените нива.. макар, че за момента не виждам как може да стане..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 12 години
Хех,има си хас да не ги подкрепя,повече власт за евробюрократите.Крайният резултат според мен ще е тъжен,ама дано не съм прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
По скоро консолидация на база коствено облагане . Най-смисленно е да оставят страните сами да определят прякото си облагане а да регулират коственото облагане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 12 години
Да, или поне някаква форма на конфедерация. Пълна икономическа и най - вече данъчна интеграция са малко утопични и вероятни. Но си мисля, че примерно еднакъв данък печлба и еднакви ставки на ДДС в някой сектори е напълно реалистична цел в близките 5-10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Правилно се тръгва в посока по-голяма интеграция. Крайния резултат трябва да е федерална държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още