IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон спъва общия данък върху търговията с акции и облигации

Великобритания смята, че подобен данък би трябвало да бъде въведен в целия свят

23:00 | 28.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Предложеният от Европейския съюз данък върху финансовите транзакции в размер от 0,1 на сто за облигациите и акциите и 0,01 на сто за дериватите, може да се сблъска с неочакван проблем.

Британското правителство отхвърля представения от президента на ЕС Мануел Барозу проект. Великобритания принципно не била срещу подобен данък, но той трябвало да бъде въведен в целия свят, заявява британското финансово министерство, цитирано от BBC. Британците са обявили, че може да предотвратят въвеждането на данъка чрез вето.

За въвеждането на общоевропейския налог е нужно и британското съгласие. Само когато всички 27 членки на ЕС гласуват за данъка, той може да е валиден за целия съюз. В Швеция и Холандия предложението на Барозу също не среща особена подкрепа.

„Няма да направим нещо, което противоречи на интересите на Великобритания“, цитира BBC говорител на финансовото министерство.

Предложението на ЕК е данъкът да обхваща само сделките с участие на финансовите институции. Целта е данъчно облагане на финансовия сектор, а не на неговите клиенти. Стремежът е данъкът да обхване 85 на сто от сделките между финансовите институции.

Ако обаче домакинствата и предприятията купуват или продават финансови продукти, финансовите институции могат да прехвърлят данъка. Например за закупуване на акции на стойност 10 000 евро, банката може да начисли такса 10 евро, която не е прекомерна.

Европейската комисия обяви, че в случай на британско вето данъкът може да бъде въведен първоначално само в еврозоната. Но и успехът на този вариант е спорен.

Има и вариант данъкът да бъде въведен само в част от ЕС. Това е възможно например чрез механизма на т. Нар. „засилено сътрудничество“, който бе приет в края на 2009 г. в европейското законодателство. 

Междувременно британският външен министър Уилям Хейг, който през 1998 г. бе нарекъл еврото "горяща сграда без изходи", днес заяви, че събитията в някои страни са потвърдили преценката му, предаде AFP. 

"Сравних еврото с горяща сграда без изходи и това се оказа вярно в някои страни от еврозоната", казва Хейг. "В някои горящи сгради можете да изгасите пожара или да го овладеете. Може би сравнението ми отива твърде далеч. Но еврозоната няма изходи. Трудно е да се изостави валута, ако не е предвидено как да става това", продължи Хейг. 

Според него в продължение на векове ще се говори за еврото като "исторически паметник на колективната лудост. Но то е факт и трябва да се съобразяваме с него", посочи британският първи дипломат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Това е може би най-абсурдната идея за данък. Малко по-*** от това да се *напечатат* 2 трилиона евро и да се дадат на банките, които да ги дават за кредити. кво толкова му мислят. късат договора за ЕС и всеки се връща към валутата си, някой се беси, някои живее по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още